Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rozhovory spoza mreží. Autor knihy posiela väzňom balíky
Zdielať na

Rozhovory spoza mreží. Autor knihy posiela väzňom balíky

BRATISLAVA / David Kičin sa rozhodol napísať knihu, v ktorej sa rozhodol vyspovedať ľudí odsúdených na doživotie. Medzi nimi je aj najmasovejší vrah v dejinách Slovenska Ondrej Rigo. Ten reportáž o knihe videl...

"Napísal mi, že to videl. A viacerí to videli. Videli to tam skoro všetci, čo sú v tej knihe. Oni majú len 4 základné kanály, najsledovanejšie a Jojka ja jedna z nich," hovorí autor knihy David Kičin.

O nich bez nich

Dávid sa pustil do knihy bez vedomia svojej rodiny. "Po týždni som povedal otcovi, že som napísal list Rigovi. Nebol z toho veľmi nadšený," hovorí David. Hlavná motivácia pre písanie knihy bol údajne záujem o druhú verziu toho, čo sa udialo. "Veľakrát o nich písali bez nich. Písali sa o nich knihy, boli popisovaní v románoch, boli o nich články a nikto im nedal priestor sa prejaviť," opisuje svoj zámer Kičin.

Niektorí dostali doživotie na základe hesla tri krát a dosť. Podaktorí našli za mrežami Boha, iní dodnes tvrdia, že sú nevinní. Výmenou za rozhovor im Dávid ponúkol, že im pošle balík s potrebami na písanie ale aj s inými vecami. "Poslal som im kávu, cukor, dioptrické okuliare či tabtierku," hovorí David Kičin.

Písali aj kreslili

Niektorí väzni nielen písali ale aj kreslili. "Kresby začali oni. Väčšinou ten Zoltán Keka. Hneď prvýkrát keď som mu dal návrh, že mu pošlem balík, chcel farbičky a pastelky," hovorí Kičin.

Doživotie znie ako definitívny trest. Po dvadsiatichpiatich rokoch ale niektorí väzni, ako Ľubor Masár, budú mať možnosť požiadať o predčasné prepustenie. "On by prijal hocijakú prácu, niečo čo už nikto nechce robiť. Napríklad pastiera. Jemu ide len o to byť vonku a dožiť vonku," dodáva Kičin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy