Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Pozor na neznáme halucinogény a drogy
Zdielať na

Pozor na neznáme halucinogény a drogy

BRATISLAVA / Letné festivaly sú nielen o skvelej atmosfére, hudbe, zábave a relaxe, ale aj o alkohole a častokrát drogách. Najmä mladí ľudia radi experimentujú.

Extrémne nebezpečné sú takzvané dizajnérske drogy. Ich účinky nevie nikto odhadnúť.

"Účinky týchto drog nie sú dostatočne preskúmané. Nie sú prebádané ani ich možné riziká," konštatuje Miroslava Žilinská z občianskeho združenia Odyseus.

17 rizikových látok

Ministerstvo zdravotníctva varuje pred sedemnástimi nebezpečnými látkami. "Ďalších osem sme zaradili do zoznamu kontrolovaných látok. To znamená, že sú nelegálne," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová.

Ak sa aj látky zakážu, výrobcovia drog ich do pár mesiacov nahradia novými. Najnebezpečnejšie je kombinovanie viacerých dizajnerských drog navzájom alebo s alkoholom.

Zomrelo osem ľudí

V Maďarsku minulý rok zomrelo osem osôb. "Predávkovali sa alebo zomreli na následky užitia smrteľnej dávky," dodáva Šoltésová.

Ani odborníci presne nevedia, aké účinky môžu takéto drogy mať. Užívateľom často spôsobili kolaps, dávenie či halucinácie.

"Na festivaloch sú bežné veľké svetlá, hluk, veľa ľudí. Toto pri halucinogénoch môžu spustiť takzvané bad tripy. Nemusia ani po niekoľkých hodinách odznieť a môžu prispieť k rozvoju psychiatrickej diagnózy," varuje Žilinská.

Prvá pomoc

Ak sa už niekto intoxikuje, záchranári neodporúčajú podávať tekutiny. Prvou pomocou je privolať odbornú pomoc.

"Osobu treba dať do stabilizovanej polohy a kontrolovať životné funkcie. Treba sledovať jej dych a komunikovať s ňou," dopĺňa hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky Boris Chmel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy