Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jakšíkovci si užívajú slobodu
Zdielať na

Jakšíkovci si užívajú slobodu

BRATISLAVA / Kauza údajnej bratislavskej zločineckej skupiny Jakšíkovcov stále nekončí. Proces v prípade ich závažnejších skutkov sa doteraz nie je uzavretý. Rozsudok pritom už dávno padol. Pätica obžalovaných mužov si stále užíva slobodu.

Oslobodzujúci rozsudok v kauze údajného gangu Jakšíkovcov vo veci vydierania architekta padol ešte minulý rok v apríli. Prokuratúra sa proti tomu okamžite odvolala.

Nekonečný príbeh

Verdikt ale doteraz nie je právoplatný. Krajský súd totiž dostal spis od prvostupňového senátu až po viac ako roku.

Odvolaciemu krajskému súdu bola vec predložená 2. júna 2014, čo je takmer štrnásť mesiacov od vynesenia rozsudku. Smeruje to k prieťahom, ku ktorým na okresnom súde Bratislava I. už došlo opakovane.

Padali za to aj disciplinárne tresty. V tejto veci ale sudca potrestaný nebol. Podľa súdu na tento stav boli dôvody.

"Posledné vyjadrenie bolo Okresnému súdu Bratislava I. od procesnej strany doručené až v januári 2014," informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

10 rokov

Súd mal zároveň problémy v doručovaní obžalovanému Fedorovi Boroškovi.

"Niekoľkokrát si opakovane neprevzal písomnosť súdu v odbernej lehote," hovorí Adamčiak.

Mal tak urobiť trikrát. Skompletizovať spis pre odvolací senát sa tak súdu podarilo až v máji tohto roka. Odborník to ale vidí inak. Podľa neho už môže ísť o prieťahy.

"Viac ako jeden rok je dosť dlhá doba na to, aby okresný súd nemohol expedovať spis na krajský súd," povedal právnik Milan Ficek.

V tomto prípade argumentom pre odborníka už nie je aj vyšší počet obžalovaných a poškodených v tejto veci.

"Nemyslím si, že pri takom množstve obžalovaných ako je v tejto veci, by to malo trvať až štrnásť mesiacov," hovorí Ficek.

Libor Jakšík s ďalšími obžalovanými čelí obžalobe z nebezpečného vyhrážania a zločinov vydierania. Všetci ale celý proces vinu odmietajú. V ich prospech padol aj oslobodzujúci rozsudok. Kým ale nie je právoplatný, stále im hrozí väzenie až na 10 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy