Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nájdené telo ženy môže dostať Štefana opäť do basy
Zdielať na

Nájdené telo ženy môže dostať Štefana opäť do basy

BRATISLAVA / Vyzerá to ako hra osudu a vyššej moci. Dva dni pred nepochopiteľným prepustením muža obžalovaného z dvoch vrážd pumpárov policajti zrejme vďaka náhode našli telo dva roky nezvestnej predavačky. Národná kriminálna agentúra nemohla roky obviniť Štefana Szaba aj z tretej vraždy jeho kolegyne z potravín. Aj napriek silným nepriamym dôkazom, roky chýbalo telo ako dôkaz.

Telo našli dopravní policajti

Je vysoko pravdepodobné, že páchateľ resp. páchatelia telo vyviezli málo frekventovanou cestou smerom hore  k Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave, preniesli ho cez les a zhodili dole svahom.

Kostru ženy v strednom veku našli na veľkonočnú nedeľu úplnou náhodou dopravní policajti. Večer už kriminálka v Karlovej Vsi navštívila manžela nezvestnej predavačky Ivety Částovej. "Chceli číslo na zubárku tej jeho manželky, aby sa dal pre začiatok porovnať chrup s tou nájdenou osobou," uviedla švagriná nezvestnej.

Iveta nezvestná dva roky

Mŕtvola mala rovnakú červenú bundu, v akej odišla nezvestná v marci 2012 nadránom do práce do potravín na Račianskej ulici. Tie prevádzkoval muž obžalovaný z vrážd pumpárov. Toho Najvyšší súd prepustil z väzby po procesnej chybe, hoci čakal na doživotný trest. "To bola akože veľká facka spravodlivosti a súdom na Slovensku," tvrdí švagriná nezvestnej.

Orgány hasia škandál, chcú obžalovaného dostať späť za mreže. Chystajú mimoriadne dovolanie. "Musím povedať, že som bol mimoriadne znepokojený, keď som počul túto správu," uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec. "Podľa môjho názoru došlo k hrubému porušeniu zákona, obvinený nemal byť v žiadnom prípade prepustený z väzby," tvrdí predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

Szabo podozrivý zo zmiznutia predavačky

Štefan Szabo bol okrem dvoch vrážd pumpárov hlavným podozrivým aj zo zmiznutia svojej predavačky. Polícia mala lokalizácie mobilov, našla krvné stopy nezvestnej v jeho aute, ako aj motív. Nesplácal 50 tisíc-eurovú pôžičku.

Napriek silným nepriamym dôkazom chýbalo dva roky telo ako dôkaz na obvinenie konkrétneho páchateľa. "Trestné stíhanie je prerušené, ak sa aj objavia nové skutočnosti, v trestnom stíhaní budeme pokračovať," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Môžu padnúť nové obvinenia

Ak testy DNA preukážu, že v lese sa skutočne našla dva roky
hľadaná Iveta Částová, môžu padnúť prvé obvinenia z obzvlášť závažnej vraždy. "Telo pri trestnom čine úkladnej vraždy je tým závažným dôkazom," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

"My by sme boli fakt veľmi radi, keby to bola ona, pretože by sa to konečne pohlo dopredu," dodala švagriná nezvestnej Ivety. Szaba môže dostať za mreže teda nielen mimoriadne dovolanie, ale aj po rokoch objasnená tretia úkladná vražda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy