Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bezdomovec (49) prepadol banku v Kolárove, ako zbraň použil prst
Zdielať na

Bezdomovec (49) prepadol banku v Kolárove, ako zbraň použil prst

KOLÁROVO / Obyčajný ľudský prst môže byť nebezpečnou zbraňou. Minimálne z pohľadu paragrafov. Presvedčil sa o tom aj 49-ročný bezdomovec, ktorý chcel vylúpiť banku v Kolárove. Tváril sa, že má pod kabátom zbraň. Teraz má na krku obvinenie z lúpeže so zbraňou.

Stačí len dojem

Absolútne nezáleží, či si budete niečo pýtať so zbraňou v ruke, alebo prstom pod kabátom. Ak vás chytia, môžete získať zamrežovanú strechu nad hlavou až na 12 rokov. "Stačí, ak páchateľ vyvolá dojem, že má zbraň. Jeho konanie je následne kvalifikované ako lúpež vykonaná závažnejším spôsobom," ozrejmuje hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

Josef (49), ktorý sa len v januári vrátil z väzenia, si to namieril do banky v Kolárove (okr. Komárno). Nemal tam síce žiaden účet, trpel však finančnými suchotami a možnosť takto si prilepšiť, videl ako neškodnú. Jednoducho si len strčil prst pod kabát, akoby tam mal zbraň, a začal sa vyhrážať.

Stačila aj 20 eurovka

Od mladej ženy vo vysokom štádiu tehotenstva, ktorá sedel počas prepadu v pokladni, si bezdomovec pýtal najprv čo najviac peňazí, neskôr si to rozmyslel a pokojne by sa vraj uspokojil aj s 20 eurovkou.

"V momente, keď do banky vošiel iný klient, sa páchateľ otočil a odišiel bez úspechu. Bankové úradníčky okamžite zamkli dvere a privolali políciu," dodala Renáta Čuháková.

Väzenie bývaním

Josef sa pravdepodobne do väzenia naozaj chcel vrátiť. Na policajtov totiž počkal sediac na schodoch rovno pred bankou. "Je blázon, nemá rozum. Nikdy v živote nerobil, čo už len z neho môže byť," povedala obyvateľka Kolárova. Úradníčkam v banke tvrdil, že sa chce dostať späť do väzenia. Tentokrát sa mu to podarilo aj bez zbrane. "Nemám kde bývať, nemám peniaze," priznal bezdomovec svoj motív lúpeže.

Josefov sen o bývaní sa po návšteve súdu začína napĺňať. Predbežne len vo forme väzby, avšak za ozbrojenú lúpež, hoci bez zbrane, mu hrozí trest 7 až 12 rokov za mrežami. "Snáď veľa rokov nedostanem, len málo," dúfa Josef.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy