Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ani dva vodičáky neobídu spravodlivosť, trestu sa nevyhnete
Zdielať na

Ani dva vodičáky neobídu spravodlivosť, trestu sa nevyhnete

BRATISLAVA / Už niekoľko rokov vám môžu na Slovensku vziať vodičský preukaz pre neplatenie výživného. Ročne tak príde o vodičský preukaz približne tisíc vodičov, ktorí si neplnia svoje rodičovské povinnosti. Ako aj v iných prípadoch, aj v tomto sa nájdu špekulanti, ktorí sa snažia so systémom vybabrať. Riskujú niekoľkoročné väzenie.

Dva pasy neznamená dva vodičáky

Niektorí vodiči sú prešpekulovaní a keďže jeden občan Slovenskej republiky môže mať dva pasy, tak si mnohí myslia, že môžu mať aj dva vodičské preukazy. S nimi chcú prejsť cez rozum polícií a tiež úradom, ktoré sú opravené im ich odobrať.

Internetom sa množia otázky, rady a tipy, ako sa vyhnúť spravodlivosti. "Ak mi na Slovensku zoberú slovenský vodičský preukaz a ja si následne urobím vodičák v Rakúsku, môžem veselo jazdiť s rakúskym vodičákom?," pýta sa napríklad Tomáš z Popradu.

Zákaz je zákaz

Faktom však je, že ak vodičovi odobrali slovenský vodičský preukaz a má zakázané viesť motorové vozidlo, nemôže si sadnúť za volant so žiadnym vodičským oprávnením. Nezáleží na tom, kde bol druhý vodičský preukaz vystavený, či už v Českej republike alebo v ktorejkoľvek inej krajine.

"Pokiaľ by vodič viedol motorové vozidlo na našom území, dopúšťal by sa trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia, za čo mu hrozí trest odňatia slobody až na dva roky," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Denisa Baloghová.

Žiadateľ druhý vodičák nedostane

Aby špekulantom prekazili možnosť mať dva vodičské preukazy, bol prijatý nový systém. Podľa neho sa k druhému vodičskému preukazu žiadateľ nedostane v žiadnej krajine. Rovnako si ho nemôže urobiť ani cudzinec na území Slovenska.

"My dávame žiadosť na vykonanie jeho skúšky na políciu, kde je cez policajné prezídium vykonaná lustrácia v rámci Európskej únie, aby tento žiadateľ nemal vydaný vodičský preukaz v druhom štáte," ozrejmil Zdeněk Vašina, inštruktor v autoškole.

Polícia si vás nájde

Vodičské preukazy vydané mimo Európskej únie nie sú na Slovensku vôbec platné. Ak by chcel niekto túto možnosť vyskúšať, má jednoducho smolu. Pri policajnej kontrole sa berie vodičské oprávnenie z krajín mimo Európskej únie, ako keby ho vodič vôbec nemal. Rovnako nepomôže ani pri exekúcii.

"Pokiaľ exekútor požiadal o zadržanie takéhoto vodičského preukazu, policajt je oprávnený ho zadržať," doplnila hovorkyňa.

Vyhnúť sa spravodlivosti je nielen nezodpovedné, ale najmä trestné. Polícia si dokáže vyhľadať ľudí, ktorý už jedno vodičské oprávnenie majú zadržané a následne im bol vystavený druhý vodičský preukaz. Preto je to len otázka času, kedy si polícia týchto ľudí predvolá. Jednoduchšie je sa dobrovoľne prihlásiť, čím sa človek vyhne vyššiemu postihu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy