Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Za vykopanie telesných pozostatkov vám hrozí trestné stíhanie
Zdielať na

Za vykopanie telesných pozostatkov vám hrozí trestné stíhanie

BRATISLAVA/POPRAD / V stredu spravodajstvo TV JOJ priniesli reportáž o súrodencoch, ktorí mali spor o pochovanie matky. Kým syn ju chcel pochovať v Podolínci, dcéra v Poprade. Známy je aj prípad, kedy otec mŕtvolu svojho syna vykopal z hrobu a premiestnil na iný cintorín. Kto teda má právo podľa zákona pozostatky svojich blízkych pochovať?

Mŕtvolu nevydali

"Pred našim pracoviskom stáli dve pohrebné služby jedna z Popradu, jedna z Podolínca, a my sme sa rozhodli, že mŕtvolu nevydáme," uviedol súdny znalec Anton Gavel. Počas svojej 40-ročnej praxe takúto dilemu o vydanie tela nebohej ešte tento súdny lekár nezažil.

Na jednej strane dcéra nebohej, ktorá sa o ňu 7 mesiacov starala, na strane druhej, syn. Problém bol v tom že každý chcel matku pochovať inde. "Najviac ma trápi, že mamka nemôže byť pochovaná tam, kde chcela byť pochovaná," hovorí syn nebohej ženy. "Ja som nikdy nemala to srdce hovoriť o pohrebe s ňou. Nikto ju neprišiel pozrieť, takže ja nemám žiadny dôvod pochovať ju tam, kde nemá žiadnu rodinu," hovorí dcéra nebohej. REPORTÁŽ TU.

Zákon o pohrebníctve

Zákon o pohrebníctve hovorí jasne. Telesné pozostatky zosnulého môže pochovať ten, kto disponuje dokladom o obhliadke mŕtveho. Alebo dokladom o štatistickom hlásení o úmrtí. "Tento doklad vystavuje lekár pri obhliadke mŕtveho či už na byte alebo v nemocnici. V prípade, že je nariadená pitva, tak vlastne tento doklad nahrádza pitevný protokol," tvrdí riaditeľ pohrebníctva v Bratislave Miloslav Hrádek.

Doklad o obhliadke mŕtvej mala v rukách dcéra, syn mal však povolenie od prokuratúry na vykonanie pohrebu. "Konzultoval som to aj s našim právnikom, riaditeľom, inými právnikmi. Vždy to ostalo v takej vadnej rodine," hovorí súdny lekár.

Doklad o obhliadke nebohej matky bol vlastne orgánmi činnými v trestnom konaní ako keby anulovaný. A bol vystavený doklad, ktorý mal slúžiť ako podklad pre pohrebnú službu na zabezpečenie pohrebu. Súhlas prokurátora v tomto prípade nerozhodoval, komu bude telo vydané. "A súhlas prokurátora vlastne umožňoval zosnulého pochovať či už do zeme alebo ho spopolniť," hovorí Hradek.

Prípady nie sú ojedinelé

Takéto prípady podla riaditeľa pohrebnej spoločnosti v Bratislave nie sú až tak ojedinelé. Ide najmä o spory v rozvedených rodinách alebo ak sa nevie dohodnúť druh či družka zosnulého s blízkou rodinou. "Doslova im robíme zmierovateľov týmto rodinám. A pokiaľ jednoducho rodina je aj naďalej tvrdohlavá, tak ich odporúčam jednoducho na občiansko-právne konanie," dodáva Hradek.

Ak sa rodiny nedohodnú, môže dojsť až k prípadu ako spred niekoľkých rokov, kedy rodič v noci vykopal pozostatky svojho nebohého syna. "My sme už vstúpili do priestoru cintorína, odkryli sme panelový hrob. Odborným spôsobom sme odkryli aj zabetónovaný hrob môjho syna bez poškodenia. Vybrali sme rakvu, ktorú sme potom priviezli na cintorín v jeho rodnom meste, kde sme ho aj pochovali," uviedol otec nebohého syna. 

Hrozí trestné stíhanie

V prípade, že sa nespokojnejšia časť pozostalej rodiny rozhodne vykopať telesne pozostatky svojpomocne bez akéhokolvek povolenia a premiestniť ich, môže im hroziť trestne stíhanie. "Či uvedeným konaním došlo k spáchaniu trestného činu hanobenia mŕtveho, prípadne hanobenia miesta posledného odpočinku, je potrebné skúmať vždy v každom prípade individuálne," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Rozumnejšie riešenie  je teda zmierenie rodín a dohoda. Občiansko-právny spor nemusí byť totiž pre každú rodinu príjemný. "Doslova sa tam perie rodinné špinavé prádlo," dodáva majiteľ bratislavskej pohrebnej služby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy