Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vraha detí a pedofila v utorok pustia na slobodu! Chce zabíjať ďalej
Zdielať na

Vraha detí a pedofila v utorok pustia na slobodu! Chce zabíjať ďalej

BRATISLAVA, VARŠAVA / Poľsko žije v šoku a strachu. Vrah štyroch malých detí, ktoré najskôr znásilnil a potom ich telá spálil v peci, bude v pondelok voľný. Nepomohla ani zmena zákona. Pedofilného vraha prepustia na slobodu.

Z doživotia na slobodu

Už je to isté, Mariusz Trynkiewicz, vrah 4 malých detí a pedofil vyjde v utorok na slobodu. Odvolací proces v Poľskom Rzesowe, ktorý mohol celú udalosť zvrátiť už v pondelok totiž odložili na 3. marca. V praxi to znamená, že Mariusz Trynkiewicz je od utorka voľný.

Po 25-tich rokoch vyjde na slobodu. A to aj napriek tomu, že pôvodne bol odsúdený na trest smrti. "Po roku 1990 mu bol ten trest zmenený z doživotia na 25 rokov odňatia slobody," uviedol hovorca poľskej polície Mariusz Ciarka.

Nepomohli ani kroky, ktoré učinila poľská vláda, ktorá narýchlo pripravila takzvaný zákon o beštiách - vďaka ktorému by Trynkiewicza premiestnili do psychiatrickej liečebne. Ten ale nadobudne účinnosť až dva dni po jeho prepustení.

"Odsúdený nebude vzatý do ďalšej izolácie po skončení výkonu trestu. Voči odsúdenému budú podniknuté kroky k ochrane verejnosti," píše sa v rozsudku okresného súdu v Rzesowe.

Štvornásobný vrah a pedofil

Pedofil a štvornásobný vrah by mal po opustení väzenia bývať práve v dome v Rude Slaskej na Sliezsku. Miestni obyvatelia sa ale veľmi boja, a Trynkiewiczowi posielajú jasný odkaz. "Odkazujeme mu, že dlho neprežije, je nás tu naňho priveľa. Veľmi sa bojíme, je to veľmi nebezpečný človek a máme obavy."

"Ak súd povie, že je voľný, tak to treba rešpektovať. Ale ak ho ľudia potom zabijú...Bude to voči nemu ako keby xenofóbia," myslí si psychológ Zbigniew Spulik.

Trynkiewicz povedal, že bude vraždiť ďalej

Trynkiewiczowe kroky môžu smerovať ale aj inam. Z väzenia to má na Slovensko iba 100 kilometrov. Polícia mu ale zakázala opustiť krajinu a chce ho 24 hodín denne sledovať. "Bude mať zákaz opustiť republiku a bude musieť byť pod policajným dozorom," uviedol policajný hovorca Mariusz Ciarka.

Psychiater po analýze všetkých podkladov rozhodol, že Mariusz T. môže byť osobou, ktorá po skončení trestu bude nebezpečnou pre spoločnosť. "Poľská vláda mala 20 rokov na to, aby celú túto situáciu vyriešila a nie teraz," myslia si obyvatelia mesta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy