Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Brutálny útok v Nitre. Aj obuv možno považovať za zbraň
Zdielať na

Brutálny útok v Nitre. Aj obuv možno považovať za zbraň

NITRA, BRATISLAVA / Surovú bitku, ku ktorej došlo v Nitre, chcú orgány činné v trestnom konaní údajne tvrdo potrestať. Prečo ale dozorujúca prokurátorka nemala potrebu útočníkov väzobne trestne stíhať, prešetrujú jej nadriadení. Pri takýchto útokoch v minulosti boli obete veľmi vážne zranené. Aj predmetmi, ktoré ako zbrane vôbec nevyzerali.

Útočníci sa budú teraz kajať

Keď mala prokuratúra rozhodnúť o tom, či bude pre obvinených žiadať väzbu, zrejme sa na páchateľov pozrela len ako na výtržníkov, ktorí po obvinení políciou budú zrejme sekať zrazu dobrotu, spolupracovať s vyšetrovateľom a už nikoho takto brutálne nezbijú.

"Vyhodnotí sa postup dozorujúceho prokurátora od začiatku trestného stíhania," hovorí hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. 

Pri tomto incidente v Nitre by mal mať policajný vyšetrovateľ zodpovedanú aj otázku, čo mali páchatelia v okamihu, keď útočili na svoje obete, obuté na nohách.

Kaliňák: Rozhodnutie prokuratúry nekomentujem

Takéto útoky sa totiž nezriedka vykonávajú tak, že páchatelia majú obuté topánky so spevnenou, častokrát oceľovou, špicou. V istom okamihu teda môžu byť považované aj za zbraň.

"Trestný zákon hovorí, že zbraňou je akýkoľvek predmet, ktorým možno urobiť útok proti telu dôraznejším," vraví odborník na trestné právo JUDr. Radovan Blažek.

V tomto prípade holohlaví muži jednoznačne útočili topánkami, ktoré mali obuté. Niektorí mali obuté športové tenisky, nie však všetci. "To znamená, že ak má osoba útočníka obuté topánky, ktorý možno spôsobiť väčšie zranenia ako obvyklou obuvou, určite je potrebné zvážiť to, či takúto obuv nemožno považovať za zbraň," doplnil Blažek.

Výška hroziaceho trestu je podľa odborníka vždy dosť podstatná pre rozhodovanie sa prokuratúry, či bude žiadať pre páchateľa väzbu alebo nie. "My nemôžeme komentovať rozhodnutia prokuratúry," vysvetlil minister vnútra Robert Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy