Skoro jasno
18°
Bratislava
Velký Krtíš aj Zvolen. Slovensko zasiahlo silné zemetrasenie
Zdielať na

Velký Krtíš aj Zvolen. Slovensko zasiahlo silné zemetrasenie

VEĽKÝ KRTÍŠ, ZVOLEN / Na slovensko-maďarskom pohraničí sa v noci zo soboty na nedeľu odohralo viacero zemetrasení. Podľa informácií od našich divákov, otrasy boli cítiť vo Veľkom Krtíši aj vo Zvolene.

Zemetrasenie na Slovensku

Epicentrum bolo v Maďarsku, no zem sa zatriasla aj na juhu stredného Slovenska. Otrasy pocítili obyvatelia veľkokrtíšskeho okresu v noci a to hneď dvakrát za sebou. "Počula som o pol tretej hluk a moju posteľ triaslo. Okolo 2:30 bolo prvé zemetrasenie a 2:45 potom druhé," hovorí obyvateľka obce Lesnice (okres Veľký Krtíš) pani Anna.

"Bolo asi 2:34 v noci, keď začal psík štekať a syn vybehol z izby, že sa mu trasie posteľ a aj televízor. Ďalšie otrasy boli okolo 2:49," dodáva obyvateľka Veľké Krtíša.

Epicentrum v Maďarsku

Dve zemetrasenia v Maďarsku, neďaleko mesta Balassagyarmat, potvrdil aj geofyzikálny ústav. Informácie zverejnil na svojej stránke. K prvému došlo 4 minúty po pol tretej v noci s magnitúdou 4,4, druhé zemetrasenie zachytili seizmogramy o 14 minút neskôr o sile 3,4. Otrasy trvali podľa obyvateľov len niekoľko sekúnd.

"Prvé zemetrasenie trvalo asi 9 sekúnd a to druhé asi 3 až 4 sekundy," upresňuje miestny obyyateľ Norbert. "Trvalo to len chvíľu, najprv som si myslela, že je to búrka," dodala ďalšia obyvateľka.

Bez veľkých škôd

Z postihnutej oblasti nie sú zaznamenané žiadne väčšie materiálne škody, nikto sa ani nezranil. Niektorých to poriadne vyľakalo, iní si zase zemetrasenie ani len nevšimli. "Veľmi sme sa zľakli, sme si mysleli, že dom sa zrúti," povedala obyvateľka Leseníc Marta.

V okrese Veľký Krtíš zaznamenali takéto otrasy aj minulý rok a to začiatkom a koncom júla. Aj v týchto prípadoch boli epicentrá na severe Maďarska.

Hýbal sa nábytok

"Vo Veľkom Krtíši bolo dosť veľké zemetrasenie. Všetko sa nám doma triaslo. Skrine, popadali nám stoličky, hýbal sa nábytok," zatelefonovala nám do redakcie obyvateľka Veľkého Krtíša. Zemetrasenie tiež zachytili aj vo Zvolene, ktorý je vzdialený od Veľké Krtíša 56 kilometrov.

"S manželkou sme zaregistrovali zemetrasenie dnes v noci okolo 2:34 vo Zvolene. Cítili sme niekoľko sekundové chvenie a zaujímala by nás jeho sila,"píše divák Michal Karšay v emaily. Podľastránky Európskeho seizmologického centra,bola sila zemetrasenia 4,2 Magnitúdy Richterovej stupnice.

4,2 magnitúdy

Podľa diváka Roberta Hajnára, epicentrum bolo v Balašských darmotách, na slovensko-maďarskom pohraničí. Silné zemetrasenie bolo cítiť aj 10 kilometrov od zdroja. Podľa denníka SME, otrasy pocítili obyvatelia v 64 obciach, v Budapešti a tiež na južnom Slovensku. Po zemetrasení zatiaľ nie sú známi žiadni zranení.

Správu priebežne aktualizujeme o podrobnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy