Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Obvinení Salmanovovci si vydýchli, súd neprijal obžalobu
Zdielať na

Obvinení Salmanovovci si vydýchli, súd neprijal obžalobu

PEZINOK / Jedna nula pre obvinených podnikateľov Salmanovovcov. Taký je stav úplatkárskej kauzy, v ktorej okrem vplyvnej rodiny figuruje aj exriaditeľka daňového úradu. Špecializovaný trestný súd sa rozhodol, že obžalobu na nich zatiaľ neprijme. Môžu za to procesné pochybenia.

Môžu za to procesné pochybenia

Prípad podnikateľov otca a syna Sergeja a Alexandra Salmanovovcov, obvinených z podplácania šéfky daňového úradu v Šamoríne, sa môže vrátiť do prípravného konania. Senát Špecializovaného trestného súdu totiž v piatok na neverejnom zasadnutí odmietol obžalobu a vrátil ju prokurátorovi. "Pretože súd zistil závažné procesné chyby a porušenie práv obhajoby," vysvetlila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Uznesenie zatiaľ nie je právoplatné, po doručení písomného zdôvodnenia sa môže prokuratúra odvolať.

Dozorujúceho prokurátora z Úradu špeciálnej prokuratúry rozhodnutie prekvapilo, pretože rátal s tým, že sa v piatok malo rozhodovať len o žiadosti obvinených, aby ich prepustili z väzby. Podľa jeho slov senát ešte svoju právnu argumentáciu nezdôvodnil, len konštatoval svoj verdikt. "Nepoznám ani v minimálnej miere úvahy súdu, takže sa k nim teraz neviem vyjadriť," dodal.

Zatiaľ nechce predbiehať, ale on sám nemá vedomosť o procesných porušeniach v podanej obžalobe. "Ak nezhliadnem právne opodstatnenú argumentáciu súdu, s najväčšou pravdepodobnosťou podám opravný prostriedok," uviedol prokurátor s tým, že by išlo o sťažnosť, ktorú by posudzoval Najvyšší súd SR. Pripustil, že teraz sa miska váh čiastočne naklonila v prospech obvinených.

V kauze figuruje aj exriaditeľka daňového úradu

Sergeja a Alexandra Salmanovovcov v tomto konkrétnom prípade obvinili z ponúknutia úplatku 290-tisíc eur pre daniarku, ktorá mala podnikateľom pomôcť s nadmernými odpočtami DPH. Časť peňazí si podľa prokurátora daniarka aj prevzala, naposledy v marci 2011. Dovedna si podľa neho reálne zobrala 40-tisíc eur. Ona sa k počínaniu priznala, je obvinená v samostatnom konaní a vyšetrovanie jej prípadu smeruje k záveru.

Verejnosť prípad pozná najmä cez medializované videonahrávky o údajných úplatkoch. Prokurátor potvrdil, že nahrávku v prípade predložil ako podporný dôkaz. V kauze vypočuli asi 40 svedkov.

Súd v piatok napokon nerozhodoval o žiadosti obvinených, aby ich prepustili z väzby, lebo po tom, ako sa dozvedeli o vrátení obžaloby, svoje návrhy súvisiace s väzbou stiahli. Ešte v decembri rozhodol ústavný súd o sťažnosti Sergeja Salmanova proti väzbe. Síce rozhodol o porušení práv, ale iba z dôvodu nedostatočného zdôvodnenia. Z väzby ho neprepustil, len mu priznal trovy konania, ktoré mu má preplatiť najvyšší súd.

Sergej Salmanov figuroval ako poškodený aj v prípade vydierania svojím bývalým obchodným partnerom Ľubomírom S., ktorého v septembri 2013 trestným rozkazom odsúdil Okresný súd Bratislava I na dvojročné väzenie s podmienečným odkladom na štyri roky.

Ten ale podal voči trestnému rozkazu odpor a preto kauza pokračuje hlavným pojednávaním. Podľa obžaloby sa Ľubomír S. vyhrážal Sergejovi Salmanovi v štvorstranovom liste. V liste Sergejovi Salmanovi okrem iného píše, že v jeho kanceláriách mal umiestnené kamery a odpočúvacie zariadenie.

"Do posledných dní som mal v tvojej kancelárii a samozrejme aj vo všetkých ostatných kanceláriách kamery s mikrofónmi a mimo toho v tvojej ešte jednu plošticu, ktorá nereaguje na to rušenie, aj to rušenie je už dva roky nefunkčné, pretože som tam posunul frekvencie a ruší to niečo úplne iné a nie hlas, takže aj zvonka je všetko počuť, keď treba, ale netreba, lebo všetko mám nahraté. Viem všetko, čo si o mne kedy povedal, s kým a komu, viem všetko, čo riešiš, čo sa chystáš urobiť, všetky stratégie, podvody".

Z listu čítal prokurátor počas pojednávania so Sergejovým synom Alexandrom. Toho 6. septembra 2013 uznal Okresný súd Bratislava I vinným z prečinu výtržníctva. Podľa súdu strieľal Alexander Salamnov v marci 2011 pred bratislavským hotelom Kempinski na limuzínu podnikateľa Ľubomíra S. Napísanie listu predchádzalo tejto streľbe. Alexandrovi Salamnovi súd udelil peňažný trest 3 500 eur. Rozsudok nie je právoplatný, pretože obhajca obžalovaného sa hneď odvolal.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy