Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pozor na podvodníkov s autami, majú falošné doklady!
Zdielať na

Pozor na podvodníkov s autami, majú falošné doklady!

LUČENEC / Teraz by mali spozornieť všetci majitelia a zamestnanci autopožičovní. Na Slovensku totiž vyčíňajú podvodníci, ktorí si požičajú auto na falošné doklady a potom ho nevrátia. Existuje minimálne päť prípadov, pričom dve firmy o svoje autá aj prišli.

Auto našli v Kyjeve

"Doklady mal. Ukázal mi vodičský, občiansky preukaz. 60-ročný pán, slušne oblečený. Nevidela som dôvod, aby som mu auto nepožičala. Odišiel s tým, že vo štvrtok má auto vrátiť," opisuje zamestnankyňa autopožičovne. 

V dohodnutý deň však auto nevrátil a telefón mal už vypnutý. V autopožičovni pomocou GPS systému zistili, že auto je už v Kyjeve. Vtedy vedeli, že je zle. "Zrejme ide o nejakú organizovanú skupinu, ktorá takto zbiera autá z autopožičovní a vyvážajú ich na Ukrajinu. Zrejme oni menia ŠPZ-ky ešte na slovenskej strane, a prechádzajú hranicami už na iných ŠPZ-kách," dodáva zamestnankyňa.

Pán s českým prízvukom

Keď mailom kontaktovali viacero autopožičovní na Slovensku, aby ich varovali, zistili, že to už skúšali na viacerých miestach. Niekde boli úspešní, inde zase nie. "Naša spoločnosť prišla tým istým spôsobom o vozidlo, ktoré si rezervoval starší prešedivený pán hovoriaci po slovensky, s českým prízvukom. Vozidlo do dnešného dňa nevrátil," informuje majiteľ požičovne Peter Bugoš.

Prípady z Prešova a z Lučenca už vyšetrujú policajti, v obidvoch prípadoch vysvitlo, že páchateľ predložil falošné doklady. "U mňa bol pán pod menom Filip Adamec a v Bystrici už boli iné doklady, pod iným menom. Ale tiež boli falošné," dodáva zamestnankyňa autopožičovne.

Sú stíhaní na slobode

V Banskej Bystrici sa im však plán nepodarilo dotiahnuť do konca, dvoch mužov priamo pri preberaní auta totiž chytili policajti. "Polícia v Banskej Bystrici obvinila dvoch mužov z okresu Michalovce z prečinu podvodu a prečinu pozmeňovania a falšovania verejnej listiny. Obidvaja sú stíhaní na slobode," tvrdí hovorkyňa policajného zboru Mária Faltániová.

So súhlasom prokurátora ich však z policajnej cely prepustili a sú stíhaní na slobode. Zrejme ide o jednu a tú istú skupinu a nie je vylúčené, že sa o takýto – pre nich výhodný biznis, pokúsia opäť.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy