Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Desivé: Vojak (†40) zomrel, lebo trpel syndrómom veteránov
Zdielať na
Krimi

Desivé: Vojak (†40) zomrel, lebo trpel syndrómom veteránov

TREBIŠOV / Posttraumatická stresová porucha. To je diagnóza, ktorá trápi vojnových veteránov po celom svete. Je možné, že ňou trpel aj profesionálny vojak Ivan Koliščák, ktorého udusili počas policajného zákroku na jar v Trebišove.

Nebol pod vplyvom návykovej látky

"Ceril zuby, alebo prevracal oči," hovorí otec nebohého vojaka Július Koliščák. Toto správanie je pre najbližších príbuzných profesionálneho vojaka doteraz záhadou. Pitva totiž jednoznačne preukázala, že nebol pod vplyvom žiadnej látky.

"Nikdy nebol konfliktný človek," hovorí Koliščák. U vojakov, ktorí sa ocitli v priamom vojnovom konflikte sa občas vyskytuje duševná choroba zvaná posttraumatická stresová porucha. Či ju mal aj Ivan už bohužiaľ nie je možné potvrdiť ani vyvrátiť.

Odmietajú pomoc psychiatra

"Jedným z takých dominantných príznakov sú takzvané flashbacky. To sú psychotraumatické spomienky na udalosť, pri ktorej prežíva veľmi mučivé pocity," vysvetľuje psychiater MUDr. Miloš Burič.

Ministerstvo obrany tvrdí, že naši vojaci sú po psychickej stránke v poriadku. Ak by ale potrebovali pomoc, je im ihneď k dispozícii. "A to 3 až 6 mesiacov po ich návrate z nasadenia," tvrdí hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

"Tí pacienti odmietajú pomoc psychiatra, respektíve pomoc psychológa, čo býva v praxi veľmi často problém," dodáva Burič. V slovenských vojenských štatistikách teda táto duševná porucha vôbec nefiguruje. Je preto záhadou, prečo sa s ňou veteráni z ostatných štátov trápia až do konca života.

Otec: Policajti sú vrahovia

Na záberoch zo zásahu polície sú vidieť posledné sekundy životy 40-ročného profesionálneho vojaka Ivana Koliščáka. "Vrahovia policajti. Zabili mi syna a tam ho ťahali ako hovädo," hovorí Július Koliščák, otec nebohého vojaka. VIAC TU.

Rodičia nebohého vojaka majú po smrti svojho syna v rukách znalecký posudok. Dvaja znalci sa vyjadrili jednoznačne. Išlo o násilnú smrť. "Udusenie v dôsledku znemožnenia dýchania," číta znalecký posudok Július Koliščák.

Súvisiace články