Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Stala sa vám autonehoda? Toto ste povinný urobiť
Zdielať na

Stala sa vám autonehoda? Toto ste povinný urobiť

BRATISLAVA / Oškretý lak, ťuknutý nárazník či rozbité predné sklo. To všetko sú nepríjemnosti, ktoré sa môžu vodičovi prihodiť hneď ako auto opustí garáž, prípadne svoje parkovacie miesto. Ešte horšie však je, keď následkom nehody dôjde aj k zraneniam a vysokým hmotným škodám. Ako teda správne postupovať?

Vypnite motor, vystúpte

Keď dôjde k nehode, v prvom rade by ste mali zastaviť auto, vypnúť motor a zapnúť výstražné znamenie. Obliecť si reflexnú vestu a až potom vystúpiť na cestu. Miesto nehody je dôležité vyznačiť výstražným trojuholníkom. V meste je to vo vzdialenosti 50 metrov od vozidla. Na diaľnici je to dokonca až 100 metrov. "Čo sa týka diaľnice, okamžite treba opustiť vozidlo, pretože v pravom pruhu jazdia kamióny. Neviete kto do vás nabúra a ako do vás nabúra," radí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Overte si, či sa nikto nezranil. Ak na vás druhý vodič "vyštartuje" ráznym krokom, bude asi skôr nahnevaný ako zranený. "Je veľmi dôležité zachovať chladnú hlavu," dodáva Maroš Palesch.

Kedy volať políciu?

Teraz sa totiž musíte dohodnúť, kto je na vine. AK je škoda na vozidlách odhadom nižšia ako 4 000 eur, políciu volať nemusíte. Stačí ak spíšete správu o nehode. "Správa musí byť čo najpodrobnejšie vypísaná, mali by ju podpísať obaja účastníci nehody. Ak máte pri sebe mobil, urobte pár fotografií z miesta nehody a  tiež rozsah škody," upozorňuje hovorca poisťovne Gabriel Tóth.

Je ideálne, ak hneď zavoláte do svojej poisťovne a udalosť nahlásite. Podľa zákona ste povinní priznať jeden druhému svoju totožnosť. "Ak sa účastníci nehody nevedia dohodnúť na vinníkovi, môžu zavolať políciu, ktorá sa bude dopravnej nehode venovať," uviedla hovorkyňa Prezídia policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Alkohol, škoda, zranenie

To znamená, že na rad môžu prísť už aj pokuty či odoberanie vodičákov. Samozrejme záleží na tom, o aký vážny prípad ide. Policajtov by ste mali zavolať aj keď z druhého vodiča cítite alkohol, ak je škoda väčšia ako 4 000 eur, alebo ak sa niekto zranil a potrebuje lekársku pomoc. Ak sa chcete v mestskej premávke vyhnúť škrabancom a ťuknutiam, odporúčame kúpiť si obrnený transportér.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy