Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Humenčan lákal robotníkov na prácu v Bahrajne, oklamal ich
Zdielať na

Humenčan lákal robotníkov na prácu v Bahrajne, oklamal ich

HUMENNÉ / Humenčan lákal mužov na zamestnanie, za ktoré budú mať rozprávkovo zaplatené. Malo ísť o pomocné práce pri ťažbe ropy v arabských krajinách. Pre mnohých je to vysnívaná ponuka. V dobrej viere, že konečne dostanú prácu, mali zaplatiť sprostredkovateľovi 400 eur. Ten im údajne sľúbil, že sa čoskoro ozve. A hádajte čo? Neozval sa.

Robotníci sa cítia byť podvedení

Mesačne mali zarobiť na pomocných prácach pri ťažbe ropy tisícky dolárov. Namiesto nich však ťažil niekto iný. Nie však v Bahrajne či Saudskej Arábii, ale v Humennom. "Človek skúša, hľadá prácu a chce ísť za lepším. No a oni to zneužívajú," tvrdia svorne uchádzači o prácu.

Robotníci, ktorí mali vycestovať za prácou do arabských krajín sa cítia byť podvedení. Zástupca personálnej agentúry z Humenného im totiž ponúkol rozprávkový zárobok a prácu na ropných vrtoch. "Pomocné práce na ropných vrtoch, na ropných plošinách," hovorí uchádzač o prácu.

Mali zaplatiť 400 €

Podmienkou však bolo podpísať papier s veľmi zaujímavým textom a sumou. "Bezpodmienečne a bez protestu máme zaplatiť 400 eur," hovoria. Aj keď  sumu na mieste nezaplatili, dodnes ľutujú, že tento papier podpísali. Ani po niekoľkých mesiacoch totiž nemajú prácu, ani peniaze.

"Zmenka je abstraktný cenný papier a je veľmi ťažké sa voči tomu brániť," tvrdí právnik Igor Fejko. Podľa našich informácií už záujemcovia o prácu obdržali platobný rozkaz zo súdu, na základe ktorého musia zmenku zaplatiť. "Máme splátkový kalendár a každý mesiac platíme po sto eur," hovoria podvedení robotníci.

"Zákon o službách zamestnanosti, ktorý platil do konca apríla tohto roka vymedzoval možnosť sprostredkovateľského poplatku, vždy však až po sprostredkovaní zamestnania a uzavretí pracovnej zmluvy, nie vopred," uviedol Peter Zeman, hovorca ÚPSVaR. Podľa novely tohto zákona však už sprostredkovateľ zamestnania nesmie od klienta vyberať žiaden poplatok.

"Ak by účastník právneho vzťahu zaplatil pomerne vysokú čiastku a nedostal za to žiadnu protihodnotu, a zároveň s ním druhá strana odmietala komunikovať, a ak by k tejto situácii došlo v mnohých situáciách, tak by bolo mať možné za to, že vzniklo podozrenie o spáchaní trestného činu," tvrdí právnik.

Ministerstvo eviduje len troch ľudí

Na stránke personálnej agentúry vyzývajú záujemcov o prácu, aby sa pred vycestovaním do Saudskej Arábie zaregistrovali do systému Ministerstva zahraničných vecí. V súčasnosti v ňom ale evidujú iba sedem Slovákov. "Z toho traja sú už v krajine, dve turistky a jedna osoba dlhodobejšie. V Bahrajne v súčasnosti evidujeme jedného občana," uviedol Peter Susko z ministerstva zahraničných vecí.

Ministerstvo zároveň upozorňuje na fakt, že počet Slovákov môže byť vyšší, keďže nie všetci občania sa pred cestou zaregistrujú. Vysvetlenie celej tejto situácie sme chceli počuť od samotného zástupcu agentúry. "Zajtra, keď mi o takomto čase zavoláte, tak vám poviem, že o ktorej sa zajtra stretneme," uviedol sprostredkovateľ zamestnania. Stretnutia sa však nikto nedočkal...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy