Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
VIDEO. Ďalšia tragická smrť na českej rely. Jan (†22) neprežil náraz
Zdielať na

VIDEO. Ďalšia tragická smrť na českej rely. Jan (†22) neprežil náraz

PRÍBRAM / U susedov v Česku museli predčasne ukončiť Rally Příbram. Jeden z pretekárov stratil v plnej rýchlosti kontrolu nad autom, vyletel z cesty a bokom narazil do stromu. Jeho spolujazdec na mieste zomrel.

Stratil kontrolu

Jazdila sa druhá rýchlostná skúška Rall Příbram. Bolo ideálne počasie a výborná viditeľnosť. Špeciálne upravená Fábia sa rútila po rovnej ceste vysokou rýchlosťou približne 125 kilometrov za hodinu. Vodič stratil kontrolu nad svojím vozidlom, podľa záchranárov zrejme dostal šmyk a neudržal auto na ceste. Bokom auta potom nabúral do stromu pri trati. 

Rally Příbram sú majstrovstvá Českej republiky. Do pretekov sa prihlásilo 130 áut. Kvôli tragickej nehode boli preteky predčasne ukončené. V zákrute v oblasti zvanej Příbramsko totiž skončil život mladého nádejného pretekára a spolujazdca Jána Jinderleho. Napriek tomu, že záchranári dorazili na miesto nehody do šiestich minút, už mu nedokázali pomôcť. 

Preteky ukončili

"Po príchode na miesto nehody sme sa snažili vyslobodiť posádku z auta. Pri prvom kontakte s nimi sme zistili, že vodič neutrpel vážnejšie zranenia. Jeho spolujazdec utrpel zranenia nezlúčiteľné so životom, bol na mieste mŕtvy," uviedol záchranár.

Po nehode mali preteky ďalej pokračovať. Organizátori a pretekári mali však jasno, nikomu sa už naspäť na trať nechcelo. Takto sa vyjadrili pretekári po nehode."Myslím, že je to tak správne. Stalo sa veľké nešťastie a bolo by neetické pokračovať ďalej. Nikto z nás by ďalej nechcel pokračovať. Sme jedna skupina, jedna rodina, tak to chceme. Je to nešťastná udalosť, žiaľ to k motor športu patrí."

Polícia nehodu vyšetruje

Divákom sa nič nestalo a podľa organizátorov pretekov sa tejto nehode ani nedalo zabrániť. "K nehode došlo v priestore, kde neboli žiadni diváci, a teda nebola ohrozená verejnosť. Stalo sa to za ideálnych podmienok pri rýchlosti približne 125 kilometrov za hodinu. Predmetom skúmania bude prípadná technická závada na aute alebo chyba posádky auta," povedal predseda zväzu rally Pavel Schovánek. 

Tragickou nehodou sa zaoberajú aj policajti. "Miera zavinenia vodiča auta a ďalšie okolnosti tragickej dopravnej nehody sú predmetom ďalšieho vyšetrovania," poskytol vyjadrenie hovorca stredočeskej Polície ČR Pavel Truxa.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

PRIMA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy