Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bezpečnosť detí pri školách. Jeden policajt nestačí
Zdielať na

Bezpečnosť detí pri školách. Jeden policajt nestačí

BRATISLAVA/PRAHA / Vlnu diskusie o bezpečnosti detí pred školou rozpútala pondelková nešťastná nehoda v Bratislave. V čase, keď boli cesty pri školách najbezpečnejšie sa napriek všetkým opatreniam stala nehoda, po ktorej dve deti skončili v nemocnici. Na mieste je otázka, či sa predsa len nedalo urobiť pre deti o čosi viac.

Zlyhal ľudský faktor

Zvislé, vodorovné značky, svetelná signalizácia, zábradlie, priechod pre chodcov, policajt. Všetky tieto značky boli na mieste nehody na Drieňovej ulici. Ani to však nestačilo.

Policajti nechceli povedať, čo v čase nehody policajt robil. Vraj tým nechcú ovplyvniť vyšetrovanie. Faktom je, že tam bol. Podľa Maroša Palescha zlyhal ľudský faktor. "Ľudský faktor sa v tomto prípade volá vodič. Aj keď sa v tomto prípade odvolával na to, že ho oslepilo slnko," hovorí Palesch.

Posilnené bezpečnostné opatrenia v Prahe

Niekde sa teda stala chyba. Bezpečnostných prvkov pritom stále pribúda. A nie len u nás. V Prahe na Žižkove prijali policajti v okolí škôl špeciálne opatrenia. Štyri varovania 100 metrov pred priechodom varujú vodičov, že je tam škola.

K tomu aj policajti, svetelná signalizácia, výrazné značky. Bezpečnosť znamená všetko. "Spomalili, aby deti tade mohli prechádzať," hovorí obyvateľka Prahy. "Deti sa vracajú z prázdnin, sú nesústredené. Posilnili sme hliadky na 47-ich priechodoch," hovorí Zuzana Pidrmanová, koordinátorka prevencie, polícia Praha.

Tieto bezpečnostné opatrenia sa vyplatili. "Za prvý školský deň sme nezaznamenali žiadnu nehodu," dodáva Pidrmanová.

Viac ako 2 000 škôl sa po celý rok ustrážiť nedá. Ani prítomnosť policajta nemusí stačiť. "Jeden človek a jeden pár očí nestriehne všetko," hovorí Palesch.

Na západe strážia deti rodičia

Jednou z možností je aj príklad zo západných krajín. V mnohých mestách sa tam rodičia začínajúci v práci neskôr pri školách striedajú a chránia si svoje deti sami. "Dávať pokyny na zastavenie vozidla sú okrem policajtov, vojakov, či osôb sprevádzajúcich deti alebo zdravotne postihnutých aj osoby staršie ako 18 rokov na základe písomného poverenia orgánu policajného zboru," uviedol Michal Slivka, hovorca prezídia PZ SR.

"Na Slovensku už máme niektoré obce, ktoré dokázali spolupracovať a buď využívajú mestskú políciu, dlhodobo nezamestnaných alebo seniorov," uviedol Michal Kaliňák, hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy