Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Boja sa ma, odkazuje väznený boss Piťo
Zdielať na

Boja sa ma, odkazuje väznený boss Piťo

PEZINOK / V kauze údajnej zločineckej skupiny piťovcov ako prvý vypovedal Juraj O. alias Piťo, ktorého prokuratúra označuje za jej šéfa. Špecializovaný trestný súd nevyhovel návrhu prokurátora, ktorý sa nepozdával obhajobe ani obžalovaným.

Nápad prokurátora

„Chcem vypovedať prvý, čo sa toho boja? Vôbec tomu nerozumiem,“ povedal Juraj O. Zvyčajne totiž hlavný obžalovaný vypovedá ako prvý, po ňom nasledujú výsluchy spoluobžalovaných.

Prokurátor navrhol poradie výsluchu svedkov údajne podľa miery zavinenia v obžalobe, teda aby v kauze piťovcov hovoril ako posledný Juraj O. alias Piťo. Senát napokon stanovil poradie výsluchov podľa toho, ako sú obžalovaní umiestnení v ústavoch na výkon väzby.

Drogy, výpalné, zbrane...

„Polícia ma vzala do väzby, a to najhorším spôsobom, ako sa dá,“ povedal Juraj O. a dodal, že prišiel vrtuľník, na základe svedectva jediného človeka a bez dôkazu. Podľa neho išlo o predvolebnú kampaň, na ktorú novinári skočili. Pri výsluchu kreslil všetko na tabuľu.

Prokurátor v pondelok predniesol obžalobu na 17 údajných členov skupiny za 19 skutkov. Sú to najmä zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou, trestné činy súvisiace s tzv. vyberaním výpalného a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Zatýkanie s vrtuľníkom

Prokurátor pripisuje obžalovaným, že najneskôr v roku 2005 založili skupinu piťovci, resp. v nej pôsobili alebo ju podporovali. Tá pôsobila v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Šéfom skupiny bol Juraj O. alias Piťo a podľa hierarchie niektorí členovia zabezpečovali peniaze z výpalného, predaja drog, iní zas zbrane či výbušné systémy, ďalší robili ochrankárov. 

Polícia obvinila z násilných a majetkových trestných činov 23 osôb, ktoré sú údajne zo skupiny piťovcov, po policajnej akcii v polovici novembra 2011. Príslušníci policajnej zásahovej jednotky vtedy zlanili z vrtuľníka do dvora rodinného domu v Lamači, v ktorom býva údajný šéf skupiny Juraj O. a zadržali ho. Policajti súčasne zasiahli aj na ďalších miestach Bratislavy. Viacerí, vrátane Juraja O., sú vo väzbe. POZRITE SI ZÁZNAM.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy