Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Maďari obnovili súd so slovenským vojnovým zločincom Csatárym
Zdielať na

Maďari obnovili súd so slovenským vojnovým zločincom Csatárym

BUDAPEŠŤ / Odvolací súd nariadil súdu nižšieho stupňa, aby obnovil pojednávanie vo veci Lászlóa Csatáryho. Ten čelí obvineniu z vojnových zločinov. Informoval o tom Slovenský rozhlas.

Trest smrti, potom doživotie

Súdny proces prerušili v tejto sledovanej kauze pred mesiacom. Prvostupňový súd, ktorý sa venuje Csatáryho prípadu od júla minulého roka, prerušil proces s tým, že niekdajšieho veliteľa košického geta za vojnové zločiny raz už odsúdili.

A to v roku 1948 na smrť, čo v tomto roku na jar zmenil slovenský súd na doživotie. Podľa rozhlasu bolo otázne, či tieto verdikty môžu byť platné aj v Maďarsku, a keď áno, či by mohol Csatáry odsedieť trest doma.

Deportácia židov z Košíc

Proti tomuto rozhodnutiu sa budapeštianska prokuratúra odvolala, pričom konštatovala, že spomínaný československý, respektíve slovenský rozsudok nefiguruje v európskom registri. Odvolací súd teraz vyhovel prokuratúre. Podľa RTVS sa dá očakávať, že 98-ročný Csatáry sa postaví pred súd po prvý raz na jeseň.

Podľa obžaloby sa Csatáry v roku 1944 aktívne zúčastnil na týraní, poprave a deportácii Židov z Košíc do nemeckých koncentračných táborov. Starca najprv zadržali a umiestnili do domáceho väzenia, následne toto obmedzenie zmenili na zákaz opustiť bydlisko. Csatáry svoju vinu popiera.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy