Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Teleterorista? Poliak volal na linku záchrany 9500-krát!
Zdielať na

Teleterorista? Poliak volal na linku záchrany 9500-krát!

TARNÓW / Integrovaný záchranný systém je dôležitou súčasťou každej krajiny. Veľakrát je však aj zneužívaný. Ale to, čo urobil istý Poliak, je už naozaj priveľa! Za dva mesiace telefonoval na linku záchranného systému takmer desaťtisíckrát. Kým u nás by šlo iba o priestupok, poľská polícia už muža začala prešetrovať za takzvaný teleterorizmus.

Operátorom spôsoboval stresy

O celý prípad sa začala zaujímať už aj poľská polícia, tá prešetruje aj možnosť, že ide o takzvaný teleterorizmus. Ten má spočívať v tom, že terorista sa snaží svojimi telefonátmi zahltiť telefónnu ústredňu, aby nebola schopná posielať pomoc na miesta, kde je ju ľudia potrebujú. 

Tohto muža ale nebolo zložité vypátrať. Muža policajti zadržali a celý prípad posunuli prokurátorovi. Ten ho zatiaľ obvinil zo zneužívania záchranného systému. Ani po zhabaní mužovho telefónu ale takéto hovory neprestali.

"Spôsobuje to veľké stresy, pretože každé hlásenie musíme brať vážne. A mohlo sa stať, že práve v tej chvíli volal niekto iný a potreboval pomoc," hovorí operátor záchranného systému Marek Kobielski.

U nás, na Slovensku, náš právny systém pojem teleterorizmu nepozná a ide tak iba o priestupok. Podobné extrémy zažili ale už aj slovenskí záchranári. "Ako príklad môžeme uviesť jednu pani zo Žilinského kraja, ktorá na linku 112 zavolala počas 24 hodín rovno 600-krát," vysvetlila hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Silvia Keratová.

U nás je to iba priestupok

Rozdiel je aj v trestoch. Kým u nás hrozí iba finančná pokuta, v Poľsku je to tvrdšie. "Rieši sa to v priestupkovom konaní, kde hrozí pokuta až do výšky 1659 eur," doplnila Keratová. "Za takýto čin mužovi hrozí trest až do piatich rokov vo väzení," povedala na doplnenie poľská prokurátorka Alzbeta Bara.

Poľská prokuratúra momentálne skúma mužov psychický stav, podľa toho sa rozhodne, či strávi vo väzení 5 rokov alebo až doživotie.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy