Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Falošné certifikáty. V Rakúsku ich použili desiatky Slovákov
Zdielať na

Falošné certifikáty. V Rakúsku ich použili desiatky Slovákov

BRATISLAVA / Opatrovateľské certifikáty Červeného kríža falšovala a predávala žena, ktorú sme presne pred rokom nakrútili skrytou kamerou. Polícii sme tak odhalili prípad, ktorý nitrianski vyšetrovatelia rozmotali. Falošné certifikáty potrebné pre získanie práce odborného asistenta k ťažko chorým pacientom v Rakúsku tak dostalo viac ako 60 Slovákov.

Údaje odovzdané polícii

Najskôr sme podvodníkov falšujúcich certifikáty, ktoré otvárajú dvere do rakúskych rodín slovenským záujemcom o starostlivosť o ťažkochorých ľudí, nakrútili priamo pri predaji certifikátov.

Potom sme nitrianskej polícii odovzdali videozáznamy, získaný falzifikát certifikátu Červeného kríža, mobilné čísla na podvodníkov, ich mailové adresy a iné kontaktné údaje.

Úspech presne po roku

 A potom už vyšetrovatelia pátrali po svojej línii. A úspech sa dostavil presne po roku. Polícia odhalenej žene a jej manželovi kšefty s certifikátmi preukázala tak, že sa podvodníci nakoniec ku všetkému sami priznali. "Existuje predpoklad, že trestné stíhanie bude rozšírené aj o ďalšie skutky," informoval prokurátor Krajskej prokurátury Ján Ludva.  

Ďalší závažný problém je ale v tom, že falzifikáty certifikátov Červeného kríža sa teraz s najväčšou pravdepodobnosťou nachádzajú v rôznych spisoch rakúskych inštitúcii. Rakúšania na základe takých dokumentov preplácajú opatrovateľskú starostlivosť rodinám, ktoré majú vážne chorých pacientov.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy