Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bezmocný muž (57). Po úraze mu musí pomáhať manželka
Zdielať na

Bezmocný muž (57). Po úraze mu musí pomáhať manželka

ĽUBIŠA / Predstavte si, že sa v práci zraníte a hoci by ste mali mať nárok na nemocenské či úrazové dávky, nedostanete ani cent. To sa môže stať, ak váš zamestnávateľ odmietne udalosť nahlásiť ako pracovný úraz. A nik ho k tomu nemôže prinútiť.

Svoje o tom vie aj 57-ročný Vladimír z Lubiše. bez svojej manželky by bol bezmocný. Nedokáže si odrezať ani krajec chleba. Žena ho sprchuje a viaže mu aj šnúrky na topánkach. "Som skracoval drevo, chytili mu ruku a tak mi ju porezalo. Som vykríkol, aby mi zavolali záchranku. Oni to odmietli, lebo sa báli, aby som nenahlásil pracovný úraz," hovorí pán Vladimír.

Zamestnávateľ nenahlásil pracovný úraz

Muž tvrdí, že na pracovisku zostali kaluže krvi. Ratovali ho kolegovia. Zamestnávateľ však podľa neho všetko popiera. "Trinásť ľudí ten úraz videlo a teraz on im zakázal, nemôžu rozprávať, takže žiadny úraz nevideli," hovorí Vladimírova manželka.

"Majiteľ je odcestovaný a nebude tu...," povedal zamestnanec firmy. Ak by zamestnávateľ pracovný úraz nahlásil, pán Vladimír by okrem nemocenskej mohol dostávať aj niektorú z úrazových dávok. "Napríklad príplatok k nemocenskému, jednorázové vyrovnanie, jednorázové odškodnenie a tak ďalej," uviedla Katarína Timková z prešovského inšpektorátu práce.

Nemá nárok na dávky

Na nič z toho však teraz nemá nárok. Obrátil sa preto na inšpektorát práce. Háčik je ale v tom, že ak aj šetrením vyhodnotia, že išlo o pracovný úraz, zamestnávateľovi nemôžu prikázať, aby to nahlásil. "Ale zo zákona o tom, či je táto právna skutočnosť pracovný úraz alebo nie, rozhoduje jednoznačne zamestnávateľ. Nemôžeme urobiť my túto skutočnosť, musí to urobiť on, on to jednoducho musí uznať," dodáva Timková.

Pán Vladimír tak môže na dávky zabudnúť. Pretože ak ani po konaní inšpekcie, zamestnávateľ úraz nenahlási, nik ho za to postihnúť nemôže. Dorezanému mužovi tak zostáva jediné – obrátiť sa so žalobou na súd. "Polícia v danej veci prijala trestné oznámenie," uviedla hovorkyňa prešovských policajtov Jana Migaľová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy