Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Streľba v sebaobrane. Ako je to na Slovensku?
Zdielať na

Streľba v sebaobrane. Ako je to na Slovensku?

Tragédia Oscara Pistoriusa predčasne ukončila život mladej, krásnej ženy a navždy zmení jeho život. Muž, ktorý prekonal svoj hendikep a stal sa známym po celom svete, zo seba asi už nikdy nezmyje známku hanby. Čo by mu hrozilo, ak by sa podobné nešťastie stalo v nejakej slovenskej spálni?

Jedna z možných verzií tragickej udalosti u Pistoriusovcov je, že paralympionik strieľal na svoju priateľku, keď ho nečakane v noci navštívila - malo to vraj byť valentínske prekvapenie. Čo presne sa stalo je zatiaľ predmetom vyšetrovania.

Nedbanlivosť je trestná

V podobnom prípade by mohlo ísť o prípad domnelej alebo putatívnej obrany, kedy si obranca myslí, že odvracia protiprávny útok človeka, nie je tomu však tak. Keďže ide o omyl, je tu vylúčená trestná zodpovednosť za trestný čin, čiže by nemohlo ísť napríklad o vraždu. Súd bude riešiť otázku, či strieľajúci prispel k omylu svojou nedbanlivosťou..

Nutná obrana

V prípade, že bol zavinený z nedbanlivosti obrancom, zodpovedal by za nedbanlivostný trestný čin, napríklad usmrtenie. V  prípade, že vôbec nebol zavinený obrancom, tak vôbec neprichádza do úvahy vyvodenie trestnej zodpovednosti. Slovenské zákony poznajú termín nutnej obrany. Súd pritom nezaujíma ani to, či sa strieľa z vlastnej alebo legálne držanej zbrane.

Zbraň nie je záruka bezpečia

Pokiaľ obranca používa nelegálne držanú zbraň, nemá to vplyv na posúdenie situácie nutnej obrany, alebo domnelej nutnej obrany, nevylučuje to však trestnú zodpovednosť za to, že nelegálne drží zbraň.  

Ľudí, ktorí sú medzinárodne známi, zasahujú tragické udalosti dvojnásobne. Takáto udalosť radikálne zmení celý život a pohľad na nich a dostávajú sa do negatívnej polohy, čo môžu znášať veľmi zle. Tragédia opäť ukazuje, že zbraň na sebaobranu ešte neznamená, že naozaj ochránite svojich milovaných.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy