Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Sklony k zneužívaniu detí. Predátor si väčšinou vyberie slobodnú matku
Zdielať na

Sklony k zneužívaniu detí. Predátor si väčšinou vyberie slobodnú matku

BRATISLAVA / Príbeh vojaka, ktorý si za peniaze kupoval sex s malými deťmi šokoval, no žiaľ, nie je ojedinelý. V minulom roku na Slovensku sexuálne zneužili alebo znásilnili spolu až 19 detí, ktoré ešte ani nechodili do školy.

Internet novým revírom

Najmladšia obeť vojnového veterána z Čiech mala len mesiac a pol. POkúšal sa však aj o staršie deti. Muž sa zameral na profily mamičiek, ktoré hrdo zverejňovali fotografie potomkov. Práve internet je pre sexuálnych predátorov novým revírom. "Je oveľa jednoduchšie nájsť si obeť z tisíc – desaťtisíc detí na internete, ako keď sa to niekedy robilo pred škôlkami, jasľami. Čím menej fotografií a nahých fotografií na internete, tým menej je agresor lákaný," uviedol Miroslav Dorbný z portálu zodpovedne.sk

Najväčšie nebezpečenstvo však deťom paradoxne hrozí od tých, ktorí by ich mali chrániť. V prípade z Česka si matka za zneužívanie malej dcérky nechala zaplatiť a známe sú aj podobné prípady zo Slovenska. Podľa sexuológov si predátor väčšinou vyhliadne opustenú matku z chudobného prostredia, no v skutočnosti má záujem o jej deti.

Deti alebo zabezpečenie?

Žena potom stojí pred dilemou, čo je pre dieťa lepšie – či zdravý vývoj, alebo peniaze, ktoré dostáva od partnera. "Povedia si, že no čo – veď on si ich nafotí, on ich poobchytkáva a nie je to také hrozné, ako to, že ja im nebudem mať dať čo jesť alebo nebudem im môcť kúpiť hračku," domnieva sa psychológ a súdny znalec Dušan Kešický.

"Sú to ženy závislé od partnerov a sú ich obeťami a poskytujú deti, lebo sa boja, že ich opustia. Duševne choré ženy, alkoholičky, narkomanky,"
uviedla sexuologička Danica Caisová. Sklony k zneužívaniu detí a iným úchylkám dokáže odhaliť takzvané PPG vyšetrenie. Jediné pracovisko je v Bratislave.

Vyšetreniu sa podrobí stovka mužov ročne

Ročne sa mu podrobí asi stovka mužov, z toho 90 percent pre potreby vyšetrovania. "Tu sedí vyšetrovaný na tomto kresle, pozerá video, ktoré mu beží na obrazovke, takúto špirálu má na penise," opisuje vyšetrenie Kešický.

Podľa toho, ako pacient reaguje na zábery, je zrejmé, aké sú jeho sexuálne preferencie. Muži, ktorí zneužívajú deti pritom vôbec nemusia byť pedofilní. "Veľmi málo je tých, ktorí sú ozajstnými reálnymi pedofilmi v pravom slova zmysle. Väčšinou ide o ľudí, ktorý náhradným spôsobom si riešia svoju sexuálnu potrebu," tvrdí Kešický.

"Nedá sa vypozorovať. Sexuálny deviant nevyzerá inak ako bežný muž a ani sa inak v bežnom živote nespráva," dodáva Caisová. Objasnenosť prípadov sexuálneho násilia na deťoch je podľa polície približne 80-percentná. Veľké množstvo však práve pre väzby v rodine ostáva tajomstvom.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy