Polojasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Policajti dostali chybné pokutové bločky... Výhoda pre vodičov?
Zdielať na

Policajti dostali chybné pokutové bločky... Výhoda pre vodičov?

Policajti majú v týchto dňoch plné ruky práce. Na vine nie sú tentokrát ani tak nedisciplinovaní vodiči ako chybné tlačivá. Nie je v nich totiž kolónka "dátum narodenia." Keď chcú teda policajti udeľovať pokuty, musia si ju jednoducho vyrobiť.

Ide o tisícky chybných blokov

Ak sa dopustíte dopravného priestupku, policajt vám vystaví pokutový blok. Teda, ak nemáte pri sebe v tej chvíli peniaze. V takomto bločku však v súčasnosti chýba kolónka "dátum narodenia a rodné číslo." Policajti si tam musia toto všetko dopisovať ručne.

Potvrdilo nám to aj Prezídium policajného zboru. Bloky sú chybné. Zároveň dodávajú, že policajti napriek tomu pokuty aj tak vydávať môžu. "V novej objednávke bude tento údaj doplnený," píše v stanovisku Prezídium.

Kto je zodpovedný?

Ide o niekoľko tisícov pokutových blokov. Kto je však za nesprávne navrhnutý obsah vytlačených blokov zodpovedný? Ministerstvo financií totiž zabezpečilo pre účely polície až 9900 zväzkov chybných blokov. Presne takých, aké si rezort vnútra objedla. "My za vzor a obsah nezodpovedáme. Tak si to objednali," tvrdí hovorca Ministerstva financií SR Radko Kuruc.

Ak policajt zabudne na rodné číslo, tak...

Naoko banálna chyba má ale vážnejší dopad. Policajti pokuty vypisovať nechcú. Ak by totiž na takýto blok zabudli napísať rodné číslo osoby, ktorej pokutu dali, môže sa stať, že vymožením pokuty nastane problém. Ten si odskáče radový policajt. Len zapísanie čísla občianskeho preukazu na presnú identifikáciu pokutovanej osoby nestačí.

Nuž a za chybnú objednávku pokutových blokov zaplatil štát dodávateľovi viac ako 2600 eur s DPH. Takéto bloky sa pre potreby polície objednávajú približne každé tri mesiace.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

tvjoj/isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy