Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Norbert je nevinný. A predsa ho hľadá Interpol!
Zdielať na

Norbert je nevinný. A predsa ho hľadá Interpol!

Norbert z Nových Zámkov žiaden trestný čin nespáchal a predsa jeho meno figuruje v medzinárodnom policajnom systéme ako meno hľadaného zločinca. Problémy mu narobil cestovný pas, s ktorým naposledy cestoval v roku 2001.

Jeho pas zneužil hľadaný Srb

Norbert spočiatku nič nechápal. Na ceste domov ho zatkli francúzski policajti. To, že nie je ozbrojeným hľadaným zločincom, vyšlo najavo až po hodinách vyšetrovania.

Cestoval na občiansky preukaz. Cestovný pas, ktorý roky nepoužíval a ani netušil, kde ho má, zneužil hľadaný Srb. Ten je podozrivý z viacerých zločinov. "Dozvedel som sa, že istá osoba používa moju identitu," vraví Norbert.

Po návrate domov zašiel hneď na políciu. Kolotoč vypočúvaní sa zopakoval, výsledok bol rovnaký – medzinárodný zatykač vydaný v nemeckom Düsseldorfe síce znie na jeho meno, identitu však používa zločinec.

Opäť ho zatkli a vypočúvali

Prekvapenie ho čakalo 8. januára pred odletom do Anglicka, na bratislavskom letisku ho polícia opäť zadržala. Kým si jeho totožnosť overili, zmeškal zaplatený let i následný transfer v krajine kde pracuje.

"V danom prípade sme niekoľkokrát požiadali príslušnú krajinu o výmaz záznamu. Opätovne sme urgentne žiadali o výmaz," hovorí hovorkyňa PPZ SR Denisa Baloghová.

Preverenie informácií krajinou, ktorá zatykač vydala a vykonanie zmien v systéme môže trvať údajne aj niekoľko mesiacov. Dnes Norbert opäť odchádza do zahraničia, má však strach, čo ho na ceste čaká.

"Momentálne záleží od postupu zahraničných orgánov, ktoré by mali napraviť stav vyhláseného pátrania. Náhradu škody je možné žiadať od krajiny, ktorá vytvorila záznam v príslušnom systéme," doplnila Baloghová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy