Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vydajú Mišenku? Šance sú nízke, myslí si bezpečnostný analytik
Zdielať na

Vydajú Mišenku? Šance sú nízke, myslí si bezpečnostný analytik

Všetko nasvedčuje tomu, že pri Viliamovi Mišenkovi čaká naše orgány podobný scenár ako pri známom utečencovi Mellovi. Proces vydávania sa ešte ani nezačal a už existuje niekoľko prekážok, ktoré ho môžu nadobro zmariť.

Mišenka má venezuelské občianstvo

Nastáva problém číslo jeden. S Venezuelou totiž nemáme žiadnu dohodu o vydávaní. Okrem toho Mišenka má aj tamojšie občianstvo a dokonalé zázemie, keďže tam má vlastniť sieť hotelov. Výhodou zas je, že Venezuela je ústretovejšia medzinárodnej spolupráci. 

To znamená, že aj keď sú šance na úspešné vydanie na Slovensko malé, sú oveľa vyššie ako v prípade Mella a Belize. Venezula totiž dohodu o vydávaní s niektorými krajinami Európskej únie má a Belize nie.

"Potenciál by tam mohol byť prostredníctvom vydania Európskeho zatýkacieho rozkazu, to znamená, že by si ho vyžiadala iná krajina Európskej únie," potvrdila expertka na medzinárodné právo Lucia Mokrá.

Tou krajinou je napríklad susedné Rakúsko. A následne by potom slovenské orgány mohli požiadať o vedenie trestného konania pred slovenskými súdmi. "Teraz sa snaží Európska únia koordinovať túto spoluprácu, čiže snaží sa vytvárať tie zmluvy, za celú úniu, smerom k týmto krajinám a nie individuálne zmluvy," dopĺňa Mokrá.

To si nemyslí bezpečnostný analytik. "Európska únia hoci je veľký ekonomický kolos, je celkom trpaslík z hľadiska bezpečnostnej politiky a mocenskej vojenskej sily," hovorí Ivo Samson.

Existuje ešte aj iné riešenie. "Osoba môže byť vydaná aj na základe zásady reciprocity," vraví hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková. "Na druhej strane bude očakávať opätovné riešenie zo strany Slovenska, k čomu sa SR môže zaviazať," tvrdí expert na trestné právo Jaroslav Ivor.

Nemáme ho, za koho "vymeniť"

Podľa Iva Samsona sú podobne ako pri Belize šance nízke. "Treba si položiť otázku, čo môže Venezuela urobiť pre Slovensko a čo Slovensko pre Venezuelu. V tomto prípade zistíme, že nič," tvrdí.

Situáciu môžu zamotať aj Mišenkove občianstva. Okrem slovenského a venezuelského má mať aj kanadské a rakúske. O tom, ktoré z nich je nadradené môže, podľa charty OSN, rozhodnúť len on sám.

Podľa ďalšieho odborníka dôležitý je aj fakt, že ide o slovenského občana, ktorý mal páchať trestné činy na našom území a rovnako u nás bol vydaný  aj medzinárodný zatykač. "To by malo byť prioritné, samozrejme tie ostatné okolnosti môžu zohrať úlohu," myslí si Ivor.

Ak sa Viliam Mišenka na území Venezuely dopustil nejakého trestného činu, jeho vydaniu na Slovensko to podľa bezpečnostného analytika vôbec nepomôže. Práve naopak, môže to úplne zastaviť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy