Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Zmeny pri vydávaní cestovných dokladov. Platia už od 1. januára
Zdielať na

Zmeny pri vydávaní cestovných dokladov. Platia už od 1. januára

Od prvého januára 2013 začnú platiť novinky pri vydávaní cestovných pasov. Zmenia sa poplatky, väčšinou budú nižšie. Jedným z nových bodov v zákone je aj zmena vydávania pasov rozvedeným rodičom.

Zmenám v zákone o cestovných dokladoch sa zrejme potešia najmä rodičia. Tých už nebude strašiť len fakt, že o pas môže požiadať len matka a otec len s jej písomným súhlasom. Táto problematika bola na pretrase už minulý rok. 

Ministerstvo vtedy neuvažovalo o zmene tohto nariadenia. "Ministerstvo vnútra neplánuje tento zákon meniť. Nemyslíme si, že tento zákon je ladený diskriminačne. Skôr si myslíme, že ochraňuje práva detí," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Garajová.

Otcovia sa cítili diskriminovaní

Napriek tomu sa mnoho rodičov, teda hlavne otcov cítilo diskriminovaných. Od nového roka sa to však zmení. Ruší sa ustanovenie paragrafu 21, čo znamená, že rozvedení rodičia budú mať rovnaké práva pri vybavovaní cestovných pasov pre svoje deti.

"Obaja rodičia môžu podať žiadosť o vydanie pasu za svoje dieťa mladšie ako 15 rokov, alebo jeho vyhotovený cestovný pas prevziať, prípadne vyjadriť súhlas s vydaním cestovného pasu pre svoje dieťa staršie ako 15 rokov bez ohľadu na to, komu bolo dieťa po rozvode zverené do osobnej starostlivosti.," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Nižšie poplatky

Podľa nových poplatkov bude stáť pas pre dieťa do 6 rokov s dvojročnou platnosťou 8 €. Pre deti od 6 do 16 rokov bude stáť pas 13 eur a jeho platnosť bude päť rokov.

Menej zaplatíme za prvú stratu, odcudzenie alebo poškodenie platného pasu, pretože správny poplatok sa zníži zo štvornásobku na dvojnásobok príslušnej sadzby. Druhá strata, odcudzenie či poškodenie nás bude stáť namiesto osemnásobku už len päťnásobok príslušnej sadzby.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TASR/Štefan Puškáš

Súvisiace články

Najčítanejšie správy