Skoro jasno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Zvolenský strelec Homola (56) bol zrejme nepríčetný
Zdielať na

Zvolenský strelec Homola (56) bol zrejme nepríčetný

Harman, Juhász, Homola.. mená strelcov, ktorí v afekte chladnokrvne, mnohonásobne vraždili. Ide o beštie, alebo o zúfalcov, ktorí konali v afekte? Príčiny tak otrasných činov sú predmetom skúmania znalcov, ktorí majú podozrenie, že jeden z najčerstvejších takých prípadov má na svedomí nepríčetnosť strelca Homolu. Ten vyčíňal vo zvolenskej firme, kde zabil svojich bývalých spoločníkov.

Po minulotýždňovom masakri sa vynárajú otázky typu čo sa dialo v mysli vraha a čo ho donútilo k tomuto činu. Podľa toho ho následne budú môcť odsúdiť. Odpovede čakajú rodiny obetí aj  verejnosť hlavne od znalcov.

Nebezpečná samota

56-ročný Ivan Homola zo Sielnice žil samotárskym životom. Je teda veľký predpoklad, že práca, o ktorú prišiel, bola jedným z mála kontaktov s okolitým svetom. Zrejme aj strata tak dôležitej priority v jeho živote spôsobilo skratovú reakciu. Podľa psychiatričky Danici Caisovej „mohla táto strata spustiť celý mechanizmus psychopatologických znakov, ktoré vyústili do tohto konania.“

Bol nepríčetný?

Verziu, že v čase spáchania činu nebol strelec príčetný, potvrdzujú aj slová odborníčky. Podľa nej „jeho tvár nemala žiadnu mimiku, nemal v nej hrôzu, nemal v nej zúfalstvo, bola to tvár človeka, akoby si neuvedomoval čo sa vlastne stalo.." Je možné, že sa u neho vyskytovala duševná porucha dávnejšie. Keďže však žil skôr samotársky, je možné, že ju nemal kto odhaliť.

Hrozí mu doživotie

Strelcovi Ivanovi Homolovi hrozí doživotie. Dôležité slovo budú mať hlavne znalci, ktorých bude zrejme zaujímať napríklad aj  dôvod strelcovho samotárstva a príčiny jeho odchodu z firmy. Dôležitá bude pri vyšetrovaní aj prítomnosť svedkov či fakt, že sa vrah svoje obete poznal.

Vraždil krátko po ôsmej

Incident sa odohral 22.11., vo štvrtok ráno v jednej zo zvolenských firiem, ktorá zaoberá strojárstvom. Údajne bývalý konateľ mal zabiť troch terajších konateľov firmy. Staršieho muža odvliekli v putách kukláči.

Túto verziu potvrdila aj polícia. Tá zadržala Ivana H. krátko po čine. Informoval o tom banskobystrický krajský policajný riaditeľ Marián Slobodník.

Legálna zbraň...

Trojnásobná vražda sa stala okolo 8:20 v sídle firmy TC Trade. Ivan H., ktorý bol konateľom tejto firmy desať rokov do februára tohto roka. Po hádke zastrelil všetkých troch majiteľov, respektíve spoločníkov tejto firmy - 62-ročného Milana P., jeho 36-ročného syna Mariána P. a 45-ročného Adolfa P.

„Páchateľ vystrelil do tiel poškodených väčšie množstvo striel. Na následky týchto striel všetci traja skonali,“ uviedol krajský riaditeľ KR PZ B. Bystrica, Marián Slobodník s tým, že nikto iný nebol zranený.

Išlo o peniaze? Asi

Záchranári ošetrili jednu ženu, ktorá sa psychicky zrútila, išlo o manželku a zároveň nevestu zastrelených mužov. Strelec mal zbraň v legálnej držbe. Polícia na miesto činu prišla na základe telefonátu svedkyne, ktorá zavolala na 112, že počuje vo vedľajšej kancelárii streľbu.

Na miesto vyrazili všetky hliadky zo Zvolena a jedna z hliadok páchateľa zadržala. Motív činu polícia ešte nepozná, podľa Slobodníka ním pravdepodobne bolo finančné vyrovnanie.

Na Slovensku nejde pritom o ojedinelý prípad, kedy sa bývalý zamestnanec rozhodol mstiť takýmto brutálnym spôsobom. O podobných prípadoch u nás aj vo svete si môžete prečítať TU!

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy