Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Pod jabloňou našli mínu z 2. svetovej vojny, odpálili ju
Zdielať na

Pod jabloňou našli mínu z 2. svetovej vojny, odpálili ju

V Poluvsí pri Prievidzi musel zasahovať policajný pyrotechnik. V záhrade v centre dediny našli nevybuchnutú mínu. Tá bola pod jabloňou, ktorú chlapi vytrhávali zo zeme.

Majiteľ pozemku spolu so svojimi pomocníkmi kopali stromy. Pod jabloňou ich čakalo prekvapenie. Našli tam neznámu muníciu. "Vyvalili sme strom a proste, že ešte korene, čo tam ostali, že vyberieme. Zachytila sa o motyku," hovorí nálezca munície.

Munícia z druhej svetovej vojny

Chlapi neverili vlastným očiam. Pod jabloňou sa celé desaťročia ukrývala delostrelecká mína. "Jedná sa o muníciu z druhej svetovej vojny. 80-milimetrovú delostreleckú mínu, výroba Rusko," uviedol privolaný pyrotechnik. Munícia bola plne funkčná. Majtieľ pozemku aj so svojimi kamarátmi tak mali obrovské šťastie. Stačilo málo a boli by do nej zaťali motykou. "Táto munícia by mohla vybuchnúť," dodal pyrotechnik.

Zneškodnil ju v lese za dedinou

Ak by sa tak stalo, v okruhu 300 metrov by prežil málokto. "To je trieštivá mína, takže účinok je tam, sú tam črepiny," hovorí pyrotechnik. Nebezpčenú muníciu nakoniec pyrotechnik zneškodnil v lese za dedinou.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy