Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Kšeftovali s rádioaktívnym materiálom, pôjdu pred súd
Zdielať na

Kšeftovali s rádioaktívnym materiálom, pôjdu pred súd

Generálna prokuratúra hlási skončenie vyšetrovania prípadu skupiny, ktorá sa dva roky pripravovala na predaj rádioaktívneho materiálu. Obžalobu podali na sedem ľudí už 7. júla. Vek obvinených je pritom od 37 až do 71 rokov. Podľa médií však v skupine boli najmä dôchodcovia.

V skupine boli dôchodcovia

Trestné stíhanie sa začalo v roku 2008 v úzkej spolupráci s českými partnermi. „Využívali sme poznatky, ktorými disponovala polícia ČR o dvoch osobách, ktoré sa snažili jadrový materiál predať najskôr na území Českej republiky,“ uviedol riaditeľ Úradu osobitného určenia Peter Šufliarsky. Túto dvojicu potom monitorovali a tak odkryli celú sieť organizovanej skupiny.

Počas vyšetrovania využili aj agenta a informačno-technické prostriedky. Jadrový materiál boli údajne ochotní predať tomu, kto by ponúkol vyššiu cenu. Skupina disponovala fotkami, na ktorých bolo stroncium a cézium. „Tieto osoby disponovali možnosťami a kontaktmi, ktoré vedeli zabezpečiť rádioaktívny materiál,“ uviedol Šufliarsky.

Potenciálnym zdrojom rádioaktívnych materiálov boli viaceré územia bývalých štátov Sovietskeho zväzu, vyšetrovatelia sa zaoberali aj poľskou stopou. Prokuratúra spochybňuje tvrdenie, že deklarovaný kontajner na tieto látky je len strojom na výrobu šunky. „Označenie nádoby ako šunkostroj – je to terminológia, ktorú použili osoby trestne stíhané. My každú nádobu posudzujeme ako možný kontajner na prevoz akejkoľvek látky,“ povedal Šufliarsky. Počas vyšetrovania zhabali látky, ktoré síce z chemického hľadiska neboli problémové, ale pre prokuratúru boli zaujímavé. Nešlo o jadrový ani rádioaktívny materiál.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy