Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Uplynul rok od tragickej smrti hokejistu Pavla Demitru (†36)
Zdielať na

Uplynul rok od tragickej smrti hokejistu Pavla Demitru (†36)

Za letecké nešťastie v Jaroslavli, pri ktorom zahynul celý hokejový tím, je zodpovedný manažér aeroliniek JAK SERVIS. Rok po katastrofe prišli s týmto záverom ruskí vyšetrovatelia. O život vtedy prišila aj slovenská hokejová legenda Pavol Demitra.

Kapitánovi sfalšovali licenciu

Piloti nezvládli riadenie stroja, na ktorý ešte neboli preškolení. Podľa vyšetrovateľov manažér Vadim Timofejev o tomto nedostatku vedel, no napriek tomu pilotov na let nasadil. Kapitánovi dokonca sfalšoval licenciu.  "Za týchto okolností Timofejev nemal právo zveriť posádke prepravu cestujúcich. Keby si svoje povinnosti riadne plnil, nemuselo dôjsť ku katastrofe, ktorá pripravila o život 44 ľudí," povedal hovorca vyšetrovacieho výboru Vladimír Markin.

"Chyba je toho šéfa, že ich pustil na taký zodpovedný let, dnes to už nič nevráti, tá tragédia sa už stala, je preto potrebné do budúcna urobiť opatrenia, aby sa to v Rusku nezopakovalo," hovorí bývalý tréner Lokomotivu Vladimír Vůjtek.

Stratil som veľa kamarátov

V JAKU zahynul celý hokejový tím Lokomotivu. Na palube bol aj náš hviezdny útočník Pavol Demitra a traja českí reprezentanti. Timofejev si aj za ich smrť môže odsedieť 7 rokov. "Je to prvá lastovička v Rusku, kde veľmi veľa leteckých spoločností nemá zdravú organizačnú kultúru a teraz sa ukazuje, že boli obvinení skutoční vinníci tejto katastrofy a verím tomu, že to aj dotiahnu do konca," tvrdí Peter Švec, pilot dopravného lietadla.

Smrť hráčov Lokomitivu sa bytostne dotýka aj nášho reprezentačného trénera Vladimíra Vujtka. S tímom strávil niekoľko rokov na ľade aj na palube lietadiel. Vo vzduchu sa však cítil bezpečne. "Musím povedať, že všetky lety, ktoré som absolvoval aj s tým lietadlom, boli veľmi bezpečné, necítil som sa ohrozený," dodal.

Novému tímu Lokomotiv fandí. Spomienka na ten starý je však práve v týchto dňoch ešte silnejšia. "Na mňa to urobilo veľký dojem, stratil som tak kamarátov," hovorí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy