Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Putin si umýva ruky nad Pussy Riot. Dostali 2 roky basy!
Zdielať na

Putin si umýva ruky nad Pussy Riot. Dostali 2 roky basy!

Hoci málokto pozná ich skladby, stali sa najslávnejšou ruskou skupinou. Vtrhli totiž do kostola a zaspievali pesničku proti Putinovi. Sudca ich za to nekompromisne posiela do väzenia. Priaznivci Pussy Riot to považujú za pomstu. Putina sa predsa totiž nikto "dotknúť" nemôže...

Bohorodička, vyžeň Putina

Všetko to začalo punkovou pesničkou v chráme Krista Spasiteľa v Moskve. Pussy Riot doň vo februári vtrhli vo farebných kuklách a zaspievali skladbu Bohorodička, vyžeň Putina. "Rozhodli sme sa konať, keď Medvedev oznámil, že jeho nástupcom má byť opäť Putin," hovorí Cat, jedna z členiek. Zároveň odsúdili pravoslávnu cirkev, že nabádala ľudí, aby Putina volili.

Odveta? Pussy Riot obvinili z výtržníctva motivovaného náboženskou neznášanlivosťou. Piatkový rozhodujúci deň súdneho procesu sprevádzali protestné akcie po celom svete. V Anglicku, Francúzsku, Belgicku, Austrálii... Polonahé feministky z Ukrajiny na znak podpory spílili drevený kríž. "Žiadna firma ani taká úspešná, ako je cirkev, nemá právo útočiť na ženské práva!" Naopak v Belehrade sa stretli odporcovia Pussy Riot a žiadajú ich zatvorenie na psychiatriu.

Putin si "umýva ruky"

Rušno bolo aj pred samotným súdom, kde polícia zatkla viacerých podporovateľov mladých punkeriek. Medzi nimi aj šachového majstra a opozičníka Garyho Kasparova.

Samotný Putin, ktorého opozícia aj západ obviňuje, že chce odpratať kritikov, sa takto pokúsil očistiť. "Nemyslím, že by ich mali prísne potrestať, konečné rozhodnutie má však v rukách súd."

Dva roky za "neúctu"

A ten nakoniec rozhodol, že členky Pussy Riot predsa len sú vinné z výtržníctva a udelil im 2 roky. "Dohovorili sa na zločinnom spiknutí za účelom hrubého porušenia verejného poriadku, čím vyjadrili svoju neúctu k spoločnosti a cirkvi," znel verdikt z úst sudkyne Mariny Syrovej.

Pôvodne členkám navrhovali sedem rokov, neskôr tri roky. Aj napriek tomu znížený trest dva roky považujú západní diplomati za neprimeraný. 22-ročná Nadežda Tolokonniková, 24-ročná Marija Alechina a 29-ročná Jekaterina Samucevič sa chcú voči rozsudku odvolať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy