Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ústavný súd odmietol Rathovu sťažnosť proti trestnému stíhaniu
Zdielať na

Ústavný súd odmietol Rathovu sťažnosť proti trestnému stíhaniu

Politik podozrelý z korupcie tak naďalej zostáva vo väzbe. Bez verejného jednania o tom rozhodol senát Ústavného súdu.

Sťažnosť bola podaná predčasne

Rath v sťažnosti uplatnil radu námietok, najmä voči domovej prehliadke, väzbe a ďalším okolnostiam stíhania. "Ústavný súd nenašiel tvrdený zásah do ústavne zaručených práv sťažovateľa," uviedla hovorkyňa súdu Jana Pelcová. Dôvodom odmietnutia sťažnosti je neoprávnenosť navrhovateľa. "Je to procesné rozhodnutie," povedal jeden z Rathových advokátov Adam Černý. 

Ústavný súd podľa neho obhajcom vyčíta to, že sa na neho obrátili skôr, než vyčerpali iné zákonné prostriedky - napríklad sťažnosť proti uvaleniu väzby či proti zahájeniu stíhania. "Ústavná sťažnosť bola podaná predčasne," uznal Černý.

Myslel, že je to víno

Ústavný súd odmieta drvivú väčšinu podobných sťažností v "živých" prípadoch. Rathovi právnici však už avizovali ďalšiu ústavnú sťažnosť. Chcú, aby sa súd vyslovil k niektorým právne nejasným otázkam, ktoré kauza nastolila. Napadnú vraj napríklad proces Rathovho vydávania snemovňou alebo vybavovanie odposluchu. Ústavný súd podľa Pelcovej zatiaľ druhú sťažnosť neobdržal.

Polícia viní Ratha z prijatia sedemmiliónového úplatku. Policajti ho v polovici mája zadržali so škatuľou, v ktorej boli peniaze. Podľa polície išlo o úplatok za zmanipulovanú zákazku týkajucú sa opravy Buštěhradského zámku. Rath si vraj myslel, že je v škatuli víno. Jeho advokáti spochybňujú postup policajtov aj žalobcov.

Posedí si 12 rokov?

Za prijatie úplatku hrozí poslancovi v prípade odsúdenia až dvanásťročné väzenie. Spolu s ním obvinila polícia ďalších 7 ľudí. Napríklad aj riaditeľku kladenskej nemocnice Katarínu Pancovú či niekdajšieho poslanca Petra Kotta. Ich stíhanie sa údajne týka aj ďalších zákazok v Stredočeskom kraji.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

David Rath_ČSSD_obvinenie_Česko_úplatok_7 miliónov

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy