Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hľadaným fantázia nechýba. Karol Mello (41) sa vraj ukrýva v Karibiku
Zdielať na

Hľadaným fantázia nechýba. Karol Mello (41) sa vraj ukrýva v Karibiku

Jeden z najhľadanejších Slovákov Karol Mello patrí k utečencom, ktorí podnecujú fantáziu. Podľa anonymného zdroja sa najnovšie ukrýva v Karibiku. Zatiaľ však medzi hľadanými nepatrí k rekordérom. Polícia po niektorých pátra aj desaťročia. Pre utečencov z našich končín, je pritom stále atraktívna Európa.

Zvyky, mimika a kontakty

Podľa odborníka, utečencov najčastejšie prezradia práve ich zvyky a kontakty. Vtedy nepomôžu ani falošné doklady, maskovanie ani plastika. "Človek niečo robí obvyklým spôsobom, ak to polícia zistí a zaradí do registra kontroly, dá sa overiť, že by to mohla byť tá osoba," tvrdí Jozef Metenko z katedry kriminalistiky.

Iní sa zas riadia podľa hesla, že najväčšia tma je pod lampou. Viacerí hľadaní Slováci našli útočisko v Prahe – jedným z najznámejších bol Jozef Roháč. Naše aj české úrady po ňom pátrali 9 rokov, chytili ho pri dopravnom priestupku.

"Praha je dosť veľké mesto, aby sa tam človek stratil. Výhoda je to pre tých, ktorí si chcú zachovávať sociálne kontakty, to isté Viedeň, Budapešť," pokračuje Metenko.

Rekordéri to ťahajú už desaťročia

A niekedy býva tma priamo pred nosom. Už dva roky je v pátraní jeden z údajných bossov sýkorovského gangu Martin Bihári. Keď unikol kukláčom, polícia informovala, že sa zrejme skrýva v Bratislave. Medzinárodne hľadaný zločinec Štefan Sinička vraj našiel útočisko vo Veľkých Kapušanoch. Tvrdí to advokát, ktorý ho chce vypočuť ako svedka. Sinička sa pritom vyhýba väzeniu.  

"Sú známe prípady z minulosti, kedy aj v najbližšom priestore, povedzme v lokalite vidieckej, tí ľudia zostávajú, samozrejme s tým, že von chodia len minimálne," dodal Metenko.

Skutoční rekordéri sú však na úteku desaťročie. Niekdajší šéf vytunelovaných nebankoviek BMG a Horizont František Matík zmizol v Chorvátsku v roku 2002. Polícia po ňom pátrala v Rumunsku aj Srbsku. Zem sa zľahla aj pod Martinom Kuzminon z kauzy Kyselinári aj Ľudovítom Sátorom, ktorý podľa polície stojí za masakrom Pápajovcov v bare Fontána.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy