Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prísnejšie tresty za poklopy. Za odkrytý kanál hrozí basa
Zdielať na

Prísnejšie tresty za poklopy. Za odkrytý kanál hrozí basa

Stále častejšie nehody pre ukradnuté príklopy z kanalizácií, motivujú politikov k činu. Obyčajní ľudia chcú zvýšiť tresty pre takýchto zlodejov. Aj posledné mesiace totiž priniesli mnohé tragédie. Ťažké zranenia a dokonca smrť nevinného dieťaťa.

2 - 5 rokov za mrežami

Krádeže kanalizačných poklopov či krytov energetických zariadení ohrozujúce život alebo zdravie, by sa mali stať trestným činom so sadzbou dva až päť rokov, navrhujú to poslanci za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Alojz Hlina a Miroslav Kadúc.

Do parlamentu predložili novelu Trestného zákona, ktorou reagujú na množiace sa prípady krádeží poklopov, ktoré vedú k zraneniam, prípadne aj smrti. Predkladatelia pamätajú aj na prípady, kedy vinník všeobecne prospešné zariadenie znefunkční z nedbanlivosti. V takom prípade mu bude hroziť najviac polročné väzenie.

Chránia aj podmorské káble

Poslanci upozorňujú, že súčasné znenie zákona nedostatočne špecifikuje takéto činy a tie sa potom trestajú len ako priestupok či krádež. Hlina pôvodne vyzýval ministra spravodlivosti Tomáša Borca, aby novelu Trestného zákona do parlamentu predložil on, ale keďže to neurobil, poslanec návrh pripravil so svojím kolegom z klubu. Hlina s Kadúcom v dôvodovej správe argumentujú, že Slovensko vzhľadom na medzinárodné záväzky pred poškodením chráni aj podmorské káble alebo potrubia, čo sa vzhľadom na polohu Slovenska v praxi vyskytuje veľmi vzácne.

Novela účinná od 1. októbra

Ako zdôraznili, pre naplnenie skutkovej podstaty trestného činu bude po novele stačiť, ak bude odstránená či znefunkčnená len časť všeobecne prospešného zariadenia a nebude teda nevyhnutné, aby došlo napríklad k poruche či ohrozeniu prevádzky celého zariadenia. Novelou sa bude snemovňa zaoberať na najbližšej schôdzi, ktorá sa začne 19. júna. V prípade, že s návrhom sa stotožní väčšina poslancov, nové znenie má byť účinné od 1. októbra tohto roku.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy