Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podnikajú vlaky načierno? Občerstvenie dostanete bez dokladu
Zdielať na

Podnikajú vlaky načierno? Občerstvenie dostanete bez dokladu

V posledných dňoch sme sa nacestovali až až. Kvôli vám. Do redakcie nám totiž prišlo niekoľko mejlov od pravidelných cestujúcich, ktorým prekáža, že pri zakúpení občerstvenia vo vlaku nedostanú pokladničný doklad.... Nedostali sme ho ani my! Pritom predaj kávy, čaju či bagety je podnikanie a ostatní obchodníci naň registračné pokladne mať musia...

Bločik za 40 minút a na požiadanie

"Kávu si prosím. A môžem dostať aj blok?" "Kde vystupujete? V Brne? Tak za 40 minút vám ju prinesiem." Tak takto predáva občerstvenie v IC vlakoch niekoľko slovenských firiem. Kateringovú službu dodávajú jedinej spoločnosti, s ktorou má štátna Železničná spoločnosť Slovensko uzatvorenú zmluvu.

Náš účet za dve kávy bol 3,60 centov. Predavačka však sprvu chcela odísť bez vydania dokladu. Až po vypýtaní nás uistila, že ho prinesie. No žiadny cestujúci si v našom vozni už účet za kúpené občerstvenie nepýtal a ani ho nedostal.

Mylné vyloženie si výnimky zo zákona?

Rovnako to bolo aj pri obsluhe v ďalšom IC vlaku. Prvá trieda, smer Bratislava - Žilina. Predávajúci nám vydal účet po vypýtaní, registračnú ani nepoužil, pretože ju vôbec nemal. "My sa riadime výnimkou zo zákona, ale vypísané bloky vydávame," komentoval predajca.

Takže vydávanie daňových dokladov sa nekoná. Prečo? Samotní predajcovia sa totiž opierajú o výnimku v zákone o elektronickej registračnej pokladnici. Podľa daňového poradcu je však ich vysvetlenie tohto zákona  mylné. "Ak ide o doplnkovú službu, tak by to mohlo byť. Tu ale ide o priamy predaj a na to treba pokladňu," upozornil daňový poradca Peter Hennel.

Názor finančného riaditeľstva

O odborný názor sme požiadali aj finančné riaditeľstvo. Tvrdí, že ak takýto predaj pre železničnú spoločnosť realizuje iná firma, aj predavači s vozíkmi vo vlakoch musia mať registračné pokladnice. Sami ste však videli, že ich nemajú. "Vaším podnetom sa budeme zaoberať a prešetríme to, aby sme vylúčili aj podvodné konanie pri takomto predaji," informovala nás hovorkyňa ŽSSR Zuzana Červená.

Voľné ruky českých predajcov

Pre zaujímavosť - bločky nám nedali ani v maďarskom IC smerujúcom do Česka. A tu majú predajcovia do sumy 10 tisíc českých korún absolútne voľné ruky.

V tejto téme budeme ešte pokračovať. Počkáme si na zistenia Železničnej spoločnosti Slovensko k nevydávaniu daňových dokladov cestujúcim.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy