Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Po smrti sme darcami orgánov prakticky všetci
Zdielať na

Po smrti sme darcami orgánov prakticky všetci

Minulý týždeň zomrel na slovenských cestách prvý motocyklista. Počas víkendu sa ale toto smutné číslo zvýšilo na troch mŕtvych. V prípade mozgovej smrti môžu orgány obetí dopravných nehôd zachrániť život iných ťažko chorých ľudí.

Nebezpečná jazda na motorke

Nie len tak pre nič za nič sa hovorí, že motorkári sú dobrovoľní darcovia orgánov. V ich prípade sa takmer každá nehoda končí tragicky. Motocyklistom mnohokrát ani prilba a chrániče život nezachránia.

Obličky, srdce, pečeň. Tieto orgány sa dajú na Slovensku transplantovať. Len obličiek sa ročne na celom svete transplantuje okolo 22 000, na Slovensku ich v roku 2008 bolo transplantovaných 166.

V prípade, že nechcete, aby vaše telo po smrti bolo rozobraté, musíte sa zaregistrovať v takzvanom "registry nedarcov", ktorý spravuje Slovenské centrum orgánových transplantácii.

Motorkár zomrel aj včera

Ďalší motorkár, len 35-ročný muž, prišiel o život včera. Tragédia sa stala v katastri obce Teplička nad Váhom v Žilinskom okrese. Vodič malého motocykla Piaggio z doposiaľ nezistených príčin narazil do obrubníka stredového deliaceho ostrovčeka a spadol.

Motocykel sa potom šmýkal ďalej po ceste, zastal až na druhej strane mimo cesty. Motorkára odviezli do nemocnice, tu však zomrel. Či pred nehodou pil, bude známe až po pitve. Okolnosti dopravnej nehody polícia vyšetruje.

SITA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy