Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Lucku (12) zasiahla guľka zo samopalu. Išlo o zakázanú strelu?
Zdielať na

Lucku (12) zasiahla guľka zo samopalu. Išlo o zakázanú strelu?

Strela, ktorá cez víkend trafila 12-ročnú Lucku, sa zrejme od niečoho odrazila. Je možné, že vyletela zo zbrane poľovníka, ktorý v tom čase strieľal na líšku v niekoľko kilometrov vzdialených viniciach v Dolnom Ohaji. Podobné nehody sú našťastie zriedkavé.

Guľová zbraň musí byť prispôsobená

Zablúdená strela vyšla údajne zo samopalu. Konkrétne išlo o dlhú guľovú zbraň ČZ 858, ktorá sa využíva na poľovačky. Musí však byť prerobená na poľovné účely a pôvodný počet nábojov 30+1 musí byť tak zmenený na 3+1. "Počas celej dráhy letu je rana smrteľná. Predpokladáme, že to bola odrazená guľka, lebo inak by bola smrteľná," potvrdil poľovník a majiteľ obchodu so zbraňami Tomáš Ágh.

"Ako sa hovorí, pokiaľ strela opustí ústie hlavne, už si žije vlastným životom. Vrátiť ju možné nie je," hovorí ďalší poľovník a obchodník Rudolf Krajčír. "Ak by sa jednalo o strelu neodrazenú, tak to dievčatko by pri zasiahnutí životne dôležitých orgánov nemalo šancu prežiť ani pri vzdialenosti 5 kilometrov."

Zakázaná strela?

Takýto náboj totiž letí po vystrelení rýchlosťou viac ako 700 m/s a doletí do vzdialenosti 3 kilometre. Poľovníci môžu strieľať v revíroch, ktoré sú vzdialené minimálne 200 metrov od obytnej zóny. Pravdepodobné je, že išlo o celoplášťový projektil, ktorý môžu poľovníci používať. Ale aj v rámci tohto druhu môže ísť o zakázané strelivo, používané len v uzavretých strelniciach. "Ale to už posúdi odborník... Vnútri totiž môže obsahovať oceľové jadro."

To, či dievčatko zranila skutočne strela poľovníka, ktorý sa prihlásil na polícii, alebo výstrel prišiel z ilegálnej zbrane, bude známe až po vykonaní expertízy.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy