Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Gašpar vracia úder. Bývalý policajt podal trestné oznámenie
Zdielať na

Gašpar vracia úder. Bývalý policajt podal trestné oznámenie

Jozef Drag, ktorého polícia označuje za šéfa pozemkovej mafie, má problém. Bývalý policajt Tibor Gašpar, ktorý sa často spomína ako možný nástupca Jaroslava Spišiaka na poste policajného prezidenta, na neho podal trestné oznámenie. Dôvodom bol jeho výrok o prevzatí úplatku. Drag sa však bráni, že neklame a chce ísť na detektor lži.

Bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar podal na Jozefa Draga trestné oznámenie pre krivé obvinenie. Urobil tak iba niekoľko dní potom, čo na povrch vyplávali výroky, ktoré ešte vlani pred súdom vyriekol údajný šéf jednej z vetiev pozemkovej mafie.

Úplatok 300 tisíc

Podľa Draga, ktorý čelí obžalobe pre rozsiahle podvody s nehnuteľnosťami, mal bývalý policajný funkcionár prevziať úplatok vo výške 300-tisíc korún. "On pravdepodobne vo svojej výpovedi uviedol vymyslené skutkové okolnosti o konkrétnom trestnom čine ," tvrdí Gašpar.

Advokát muža, ktorý bol v minulosti šesťkrát súdne trestaný, však jeho tvrdeniam dôveruje. Ich pravdivosť podľa neho dokazuje fakt, že bol ako bývalý agent kriminálneho spravodajstva zbavený ministrom vnútra mlčanlivosti. "Výpoveď môjho klienta na hlavnom pojednávaní bola spontánna, ku svojej výpovedi nebol nikým donútený," uviedol Dragov advokát Peter Agalarev. 

Mal zabrániť nakladaniu s nehnuteľnosťou

Bývalý funkcionár mal podľa výpovede Draga a zabrániť zákazu nakladania s nehnuteľnosťou, ktorá bola súčasťou podvodu. Generál Gašpar však hovorí, že tieto tvrdenia sú v rozpore s priebehom vyšetrovania, nad ktorým vykonávala dozor prokuratúra. Spomínaný prípad sa mal podľa neho rozoberať na porade, kde sa rozhodlo o postupe polície. "Z úrovne riadenia, ktorú som zastával ja, som nevykonávala nad žiadnou vecou kontrolu osobne. Žiadosti na kataster boli podávané práve prostredníctvom prokurátora," tvrdí Gašpar.

Výzva na detektor lži

Keďže Dragova rukou písaná rozsiahla výpoveď nebola doteraz súčasťou zápisnice zo súdu, nemohla sa prokuratúra jeho podozreniami zaoberať. "Spolieham sa na to, že aj moje podanie prispeje k tomu, aby sa čím skôr tieto vyjadrenia pána Draga preverili a uviedli na pravú mieru," uviedol Tibor Gašpar. 

"Postup generála Gašpara je z jeho strany logický, môj klient sa trestného oznámenia neobáva, pretože skutok sa preukázateľne stal... Koniec koncov je ochotný sa posadiť s pánom Gašparom na polygraf a jeho výsledky zverejniť," reagoval l Agalarev.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy