Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Lovci lebiek zadržali v Prahe údajného megatunelára Dávida Brtvu
Zdielať na

Lovci lebiek zadržali v Prahe údajného megatunelára Dávida Brtvu

Už v utorok vás TV JOJ v Krimi exkluzívne informovala o tom, že českí policajti zo špeciálneho Útvaru cieleného pátrania, ktorých volajú Lovci lebiek, minulý týždeň zadržali na pražskom Smíchove podnikateľa Dávida Brtvu. Ten je obžalovaný spolu s Jozefom M. a Patrikom P. v kauze údajného tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia po prevode na nových majiteľov.

V jednom menšom skutku bol už Brtva právoplatne odsúdený. Brtva mal vo februári nastúpiť päťročný trest za spreneveru 5,6 milióna korún (185 886 eur), ale pretože tak neurobil, Špecializovaný trestný súd v Pezinku na neho vydal 23. februára európsky aj medzinárodný zatykač.

Hliadke predložil doklady brata

Českým detektívom potom stačili necelé tri týždne na to, aby ho objavili v Prahe a zatkli pomocou fingovanej cestnej kontroly. "K zadržaniu došlo 14. marca v ulici Radlická, kadiaľ išiel hľadaný muž v aute svojej sestry. K zastaveniu vozidla sme použili hliadkovú službu pražskej polície, ktorá si od vodiča vyžiadala doklady. Predložil však doklady brata a potom tvrdil, že sa pomýlil. Pri zadržaní sa nezmohol na odpor," opísala zatknutie odsúdeného podnikateľa hovorkyňa českého policajného prezídia Pavla Kopecká.

Čaká vo väzbe v ČR

Brtva teraz čaká vo väzbe na vydanie do slovenských väzenia. "O tom, že bol Dávid Brtva zadržaný v Česku, sme sa dozvedeli v pondelok. Teraz potrvá niekoľko týždňov, kým dôjde k jeho vydaniu, " uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková.

Brtva v súvislosti s vytunelovaním BMG a Horizontu čelí obvineniu z podvodu veľkého rozsahu a založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Hrozí mu za to ďalších päť až 12 rokov väzenia. V tejto kauze už v apríli 2007 dostal jedenásťročný trest za podiel na spôsobení údajnej škody takmer 800 miliónov, ale najvyšší súd tento rozsudok neskôr zrušil a prípad znovu prejednáva Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Chýba výsluch Vladimíra Železného

"Nové konanie je v súčasnosti v podstate už na svojom konci. Chýba výsluch posledného svedka, ktorým je Čech Vladimír Železný a bude vypočutý cez telemost," priblížila Kudjáková. Dodala, že termín ďalšieho pojednávania nebol stanovený práve pre zmiznutie Brtvu.

Brtva už má so zatýkaním v ČR skúsenosti z minulosti. Zo Slovenska prvýkrát zmizol pre obvinenie v kauze BMG a Horizont už na začiatku tisícročia. Rovnako ako teraz ho zadržali policajti v Prahe, a to v januári 2003. Potom strávil vo vydávacej väzbe 16 mesiacov, kým ho eskorta previezla do slovenských väzenia. Vtedy totiž požiadal v ČR o azyl, ale neúspešne. K českej metropole mal Brtva dlhoročné väzby, dva roky tu v deväťdesiatych rokoch minulého storočia žil a spoluvlastnil firmu na výrobu bicyklov.

Dávid_Brtva

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy