Oblačno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Súd za alkohol za volantom? Starostu sa to netýka!
Zdielať na

Súd za alkohol za volantom? Starostu sa to netýka!

Verili by ste, že v jednom štáte za rovnaké pochybenie dostanú dvaja ľudia rozdielny trest? Na Slovensku je dokonca možné aj to, že jeden opitý vodič skončí ako odsúdený a inému sa nestane vôbec nič. No a oba verdikty sú v súlade s našimi zákonmi.

Dvadsaťštyriročný Tomáš mal pred niekoľkými mesiacmi nehodu, po ktorej nafúkal viac ako jedno promile. Priamo z miesta nehody ho preto muži zákona odviedli do cely policajného ziastenia. O pár dní na to bol už aj odsúdený. Tomáš tak nestihol ani svadbu, ktorú v predstihu oslavoval, sedel totiž v tom čase v cele. Ako sám hovorí, bolo to pre neho poučné, no nepríjemné, nič také v živote nezažil. "Bol som tam od štvrtku do soboty, v sobotu večer som mal súd," priblížil.

Prísny zákon starostu nepotrestal

Tvrdý a nekompromisný zákon už na vlastnej koži okúsil nejeden vodič, ktorý nafúkal viac ako jedno promile. O tom, ako sa mu dá beztrestne vyhnúť, by ale vedel porozprávať starosta obce Žehňa v prešovskom okrese Andrej Lazor. Ten pri jazde po hlavnej ceste vďaka takmer dvom promile nezvládol zákrutu a napálil to rovno do policajného auta. Do reči o jeho prípade mu veľmi nebolo. "Nenatáčajte zbytočne," odvrkol.

Kto ho pustil? Polícia aj prokuratúra tvrdia niečo iné

Napriek tomu, že sa starosta sťažoval na zdravotný stav, lekár voči cele policajného zaistenia nemal námietky. Polícia tvrdí, že s ňou nesúhlasil prokurátor, no prokuratúra zase oponuje, pustili ho policajti. "Službukonajúci prokurátor nedal súhlas na umiestnenie obvineného do cely policajného zaistenia," uviedol hovorca krajského policajného riaditeľstva Daniel Džobanik. Prokuratúra má však na vec iný názor. "Zo spisu je zrejmé, že zo zadržania bol prepustený orgánmi polície," povedal hovorca prešovskej krajskej prokuratúry Marián Spišák.

Jedného súdili, druhého nie

Starosta sa asi narodil po šťastnou hviezdou, jeho stíhanie prokurátor podmienečne zastavil a tak sa vyhol aj súdu. Tomáša, ktorého sa to teraz bytostne dotýka, medializovaný prípad starostu šokoval. "Do policajtov ešte buchol a nič sa mu nestalo, že ho nezobrali, tak to je divné," skonštatoval Tomáš.

Spravodlivosť pre každého?

Ministra vnútra Daniel Lipšic, ktorý si výsledky prísneho zákona pochvaľuje, informácia o prípade starostu prekvapila. "Považujem to za skoro škandalózne konanie, ak platí rovnosť pred zákonom, tak musí byť každý v rovnakej situácii posudzovaný predsa rovnako," zdôraznil šéf rezortu. Dvojitý meter spravodlivosti sa nepáči ani Tomášovi. "Nie je to spravodlivé, mali ho odsúdiť ako mňa," myslí si.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy