Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Európa je v strehu. Grécko schválilo referendum o pomoci eurozóny
Zdielať na

Európa je v strehu. Grécko schválilo referendum o pomoci eurozóny

Grécka vláda v noci na dnes jednomyseľne podporila návrh premiéra Jorgosa Papandrea na vypísanie referenda o pomoci eurozóny, ktorá by sa podľa kabinetu malo uskutočniť čo najskôr.

Hovorca vlády uviedol, že hlasovanie by malo byť zorganizované hneď potom, čo budú sformulované podrobnosti dohody o záchrannom balíku. Minister vnútra Haris Kastanidis naznačil, že referendum by sa malo uskutočniť v decembri.

Papandreu na úvod krízového zasadania vlády v utorok večer prehlásil, že neustúpi od plánu usporiadať referendum. Zasadanie, ktoré trvalo sedem hodín a z utorkového večera sa pretiahlo až do stredajšieho rána, mu nakoniec dalo jednomyseľne za pravdu.

Rozhodne sa o ďalšej európskej ceste Grécka

"Referendum bude jasným mandátom a jasným posolstvom ako pre zahraničie, tak je pre Grécko o našej ďalšej európskej ceste a účasti v eurozóne," prehlásil premiér v stredu ráno. "Nikto nebude môcť grécku účasť v eurozóne spochybňovať," dodal.

Pripustil však, že rozhodujúce bude piatkové hlasovanie o dôvere vlády. Papandreu bude tiež musieť obhájiť svoj postoj pri jednaní s najvyššími predstaviteľmi Nemec a Francúzska počas zvolaného summitu G20 v Cannes.

NIE by znamenalo úpadok krajiny

Papandreovo oznámenie vypísať referendum o prijatí ďalšej pomoci od krajín eurozóny a hlavne o podmienkach jej poskytnutia, kritizuje nielen grécka opozícia ale aj európski predstavitelia. Šéf eurozóny, luxemburský premiér Jean-Claude Juncker v utorok upozornil, že Grécko čelí bankrotu a grécke "nie" v referende by znamenalo úpadok krajiny.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa vyjadril o niečo diplomatickejšie. "Oznámenie nás všetkých v Európe prekvapilo," vyjadril sa v televízii. "Plán prijatý vikendovým summitom eurozóny je jediný spôsob, ako vyriešiť dlhový problém Grécka," dodal Sarkozy.

Grécko by sa malo čo najrýchlejšie rozhodnúť

Taktiež nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vyzval Grécko k rýchlemu rozhodnutiu, či prijíma medzinárodnú pomoc, a tým k ukončeniu neistoty finančných trhov. Neistota je spôsobená možnosťou odmietnutia pomoci v neskoršom referendu. "Bolo by užitočné čo najrýchlejšie povedať, ktorú cestu si Grécko zvolí," povedal Schäuble denníku Hamburger Abendblatt. "Vychádzame z toho, že si je Grécko vedomé svojej zodpovednosťou a bude jednať v súlade s opatreniami dohodnutými spoločne a jednohlasne," dodal.

Rôzne názory európskej tlače    

Komentáre dnešných európskych novín Papandreovo rozhodnutie o referende posudzujú prevažne negatívne ako zbytočné riskantné alebo priamo znevažujúce ponúkanú pomoc. Objavujú sa aj názory, že Papandreova kalkulácia nemusí byť zlá. Pokiaľ by táto ťah s referendom vyšiel, môže byť výsledok podstatne spoľahlivejší a pevnejší než riešenie "nanútené zhora".  

Summit eurozóny minulý štvrtok schválil pomoc Grécku v výške 130 miliárd eur. Eurozóna sa po dohodne s bankami taktiež rozhodla o odpise päťdesiatich percent gréckych dlhov. Atény sa tak zbavia záväzkov za zhruba 100 miliárd eur. Celkové zadĺženie, ktoré teraz predstavuje zhruba 160 percent hrubého domáceho produktu a neustále sa zvyšuje, by sa malo do roku 2020 znížiť približne na 120 % HDP.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy