Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Šéfka Európskej centrálnej banky prišla s dobrými správami ohľadom inflácie
Zdielať na

Šéfka Európskej centrálnej banky prišla s dobrými správami ohľadom inflácie

ŠTRASBURG / Zdražovanie trápi Európu a Slovensko viac ako dva roky v nebývalom rozsahu. Do európskeho parlamentu preto prišla šéfka Európskej centrálnej banky, aby vysvetlila ako únia bojuje so zdražovaním. Podľa nej sme na dobrej ceste, hoci na niektoré veci si budeme musieť ešte počkať.

​Takto vlani vo februári dosahovala inflácia svoje vrcholy, na Slovensku až 15 %. Po roku prináša šéfka Centrálnej bany konečne dobré správy. "Inflácia odvtedy citeľne poklesla. Môže za to upokojenie šokov na trhu s cenami energii ako aj kroky Európskej centrálnej banky," uviedla Christine Lagarde, šéfka Medzinárodného menového fondu. V Eurozóne je inflácia priemerne pod 3 %, u nás o percento vyššia. Cieľ sa ale ešte nedosiahol. "Európska komisia aj Európska centrálna banka očakávajú, že inflácia sa dostane na požadovanú úroveň 2 % až v roku 2025," ozrejmila Mairead McGuinness, europoslankyňa za Európsku ľudovú stranu.

Európa je na dobrej ekonomickej ceste

Čo sa týka znižovania úrokových sadzieb, tak s tým zatiaľ Frankfurt, kde sídli Európska centrálna banka, otáľa. "Európa bude opatrná tak ako aj vždy. Nikdy nie je takým predvojom ako federálna rezerva v Amerike," priblížil europoslanec Robert Hajšel. To znamená, že si na pokles úrokových sadzieb napríklad na hypotékach počkajú nejaký čas aj našinci. "ECB je opatrná. Je možné, že to ešte chvíľu bude trvať," zhodnotil europoslanec Eugen Jurzyca. "Určite pôjdu úrokové sadzby vyššie, ale možno v lete, možno na jeseň," dodal europoslanec Jozef Mihál.

V kombinácii s tým, že majú porásť platy a nehrozia prepúšťania, sú to dobré správy. Podľa ECB je Európa na dobrej ekonomickej ceste. To sa ale nedá povedať o našich domácich úlohách. Kritika prichádza od finančných trhov, ekonómov, ale aj europoslancov. "Menovú politiku robí za nás Európska centrálna banka, ale rozpočtovú disciplínu si musíme robiť my sami. Slovensko má najhoršiu udržateľnosť verejných financií," doplnil europoslanec Ivan Štefanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy