Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovensko čakajú nižšia inflácia a vyššie platy. Má to ale aj odvrátenú stránku
Zdielať na

Slovensko čakajú nižšia inflácia a vyššie platy. Má to ale aj odvrátenú stránku

BRATISLAVA / Detektívnu predpoveď našej ekonomiky predostrel guvernér Národnej banky. Ekonómovia Centrálnej banky totiž museli čakať na plánované ekonomické opatrenia vlády. Bez nich by to bolo iba varenie z vody. Či má detektívka dobré rozuzlenie v podobe nižších cien a vyšších platov sa dozviete v nasledujúcej reportáži.

​"Pripraviť prognózu v tejto podobe bola celkom detektívka," povedal Peter Kažimír, guvernér NBS. Po tom čo vláda ohlásila, že pomôže s cenami energií dostala detektívna zápletka dobrý spád aj koniec. Inflácia v roku 2024 už nebude vrahom. "Budúci rok by to malo byť iba 2,5 %. To už je návrat do normálu," uviedol Kažimír. 

To má byť celoročný priemer, ktorý bude tento rok okolo 11 %, čo je naozaj veľký rozdiel. Ľuďom sa bude lepšie dýchať aj pre zmeny v platoch. "Po dvoch rokoch by sa malo stať to, že budeme zarábať viac," opísala Eva Sadovská, analytička Wood & Company. "Reálne mzdy budú rásť 4 % tempom, čo je oveľa silnejší rast ako sme čakali predtým," priblížil Reiner Martin, výkonný riaditeľ NBS.

Slovensko je v umelom spánku

Rásť bude aj ekonomika, čo je tiež pozitívne. Mnohé krajiny eurozóny také šťastie nemajú. To má ale aj svoju odvrátenú stránku. "Nemotivuje nás to k šetreniu," povedal Kažimír. Stagnovať bude napríklad ťahúň Európy - Nemecko. Berlín, ale vie, že musí konsolidovať a šetriť. "V roku 2021 sme mali deficit 3,6 %, budú rok ho očakávame na úrovni 1,5 %," opísal Christian Lindner Nemecký minister financií. 

Národná banka má pre nás teda vianočný darček v podobe nižšej inflácie a vyšších platov. Na druhej strane vďaka riskantným rozhodnutiam vlády sa Slovensko ocitá v umelom spánku, čo je veľmi nebezpečné. "Máme najhorší nominálny deficit v Európe, máme najhoršiu dlhodobú udržateľnosť verejných financií v Európe a máme dlh niekde na hranici  kritérií," dodal Kažimír. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy