Oblačno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Inflácia spomaľuje svoje tempo. Zlacnela dôležitá súčasť každej kuchyne
Zdielať na

Inflácia spomaľuje svoje tempo. Zlacnela dôležitá súčasť každej kuchyne

BRATISLAVA / Medziročná inflácia pokračuje v spomaľovaní. A deje sa tak už deviaty mesiac po sebe. Spotrebiteľské ceny boli v novembri o 6,2 desatiny percenta vyššie ako pred rokom. Rast cien sa v poslednom období každý mesiac utlmuje v priemere o jeden percentuálny bod. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny tovarov a služieb vzrástli o 0,2 desatiny percenta.

Potraviny boli medziročne drahšie o 7,6 desatín percenta, tempo rastu ich cien spomaľovalo už ôsmy mesiac po sebe. Aktuálne toto spomaľovanie vidíme v šiestich spomedzi deviatich zložiek potravín. Dvojciferne vyššie ceny ako pred rokom mali stále štyri položky, chlieb a obilniny, zelenina, cukor a cukrovinky, okrem toho však aj koreniny a pochutiny. Naopak, za oleje a tuky sme platili menej o 7,8 percenta.

Merané položky Zdraženie/Zlacnenie (%)
Zdraženie potravín (medziročne) 7,6 % zdraženie
- Chlieb a obilniny Dvojciferné zdraženie
- Zelenina Dvojciferné zdraženie
- Cukor a cukrovinky Dvojciferné zdraženie
- Korenie a pochutiny Dvojciferné zdraženie
- Oleje a tuky  7,8 % zlacnenie
Noviny, knihy a kancelárske potreby Dvojciferné zdraženie
Odbor bývanie a energie 5,2 % zlacnenie
- Elektrina, plyn a ostatné palivá 8 % zdraženie
Odbor doprava 0,2 % zlacnenie
- Pohonné látky 7,5 % zlacnenie

*zvýraznené položky medziročne zlacneli 

Menej platíme aj za energie a bývanie

Rast cien v odbore bývanie a energie medziročne klesol na úroveň 5,2 percenta, čo je najnižšia hodnota od konca roka 2021. Váhovo najvýznamnejšia zložka bývania - elektrina, plyn a ostatné palivá - spomaľuje medziročný rast každý mesiac už od februára, aktuálne v novembri boli ceny tejto položky vyššie o 8 percent. Ovplyvnilo to pribrzďovanie rastu cien pevných palív a tepelnej energie.

Jediný odbor, v ktorom sa medziročne zaznamenal pokles cien, bol odbor doprava (o 0,2 percenta) - hlavne vplyvom pokračujúceho zníženia cien pohonných látok, ktoré boli v novembri o 7,5 percenta lacnejšie ako pred rokom. Index spotrebiteľských cien sa v novembri 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 6,3 percenta, za nízkopríjmové domácnosti o 6,4 percenta a za domácnosti dôchodcov o 6 percent. Spolu za jedenásť mesiacov roka 2023 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 11 percent (za domácnosti zamestnancov o 10,9 percenta, za nízkopríjmové domácnosti o 11,6 percenta a za domácnosti dôchodcov o 11,4 percenta). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy