Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Katastrofická vízia ministerstva financií: Môžeme skončiť ako Gréci
Zdielať na

Katastrofická vízia ministerstva financií: Môžeme skončiť ako Gréci

BRATISLAVA / Ministerstvo financií prišlo s nečakanou víziou budúcnosti Slovenska. Ak by nová vláda chcela vyrovnaný rozpočet, o prácu prídu státisíce ľudí a ekonomika by spadla do recesie. Podľa tohto dramatického scenára by sa prepadli platy aj životná úroveň. Treba však povedať, že vyrovnaný rozpočet je pre Slovensko nereálny a už vôbec nie v takýchto ťažkých ekonomických časoch. Odborníci ale zdôrazňujú, že je nutné ozdraviť verejné financie.

Neradostnú víziu prinieslo ministerstvo financií. Ak by nová vláda chcela vyrovnaný rozpočet, o prácu príde 130-tisíc ľudí a ekonomika sa prepadne do recesie cez šesť percent. Klesli by mzdy, a to až o 4 percentá.

Toto všetko vyplýva z makroekonomickej prognózy, ktorú rezort financií zverejnil vo štvrtok 28. septembra. "Tá situácia je veľmi vážna vo verejných financiách - nadmerne zadlženú krajinu a robíme nové a nové dlhy," uviedol Michal Horváth, minister financií SR. 

Vyrovnaný rozpočet však nehrozí, nemali sme ho nikdy a v týchto zlých ekonomických časoch už vôbec nie. Ministerstvo však zároveň varuje, že je naozaj nutné ozdravovať verejné financie, lebo skončíme ako Gréci. "My máme čas, čo je fajn, ale treba ho využiť," objasnil Juraj Valachy, riaditeľ inštitútu finančnej politiky MF SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy