Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V októbri zdražovanie dosiahlo nový rekord, skoro 15 % a dobré nie sú ani odhady pre budúci rok
Zdielať na

V októbri zdražovanie dosiahlo nový rekord, skoro 15 % a dobré nie sú ani odhady pre budúci rok

BRATISLAVA / Aj keď sa to možno nezdá, našej ekonomike sa v treťom štvrťroku darilo. Čo však naďalej láme rekordy, je zdražovanie. Ekonomický rast preto zrejme onedlho narazí na tento problém. Hospodárstvo ešte donedávna ťahala masívna domáca spotreba.

Ekonomika v treťom kvartáli prekvapila a ešte stále rástla. "Solídny 0,3 percentným medzikvartálnym tempom a 1,25 % na medziročnej báze," informoval analytik J&T banky, Samuel Pánis. Našu ekonomiku potiahla aj výroba áut, ale najmä robustná domáca výroba. "Prichádzalo k ďalšiemu znižovaniu predtým nafúknutých úspor," doplnil analytik Pánis. 

Úspory sa však míňajú a zdražovanie rastie a rastie. Ľudia a ich peňaženky stále viac trpia. "Až dve tretiny ľudí vyhlásili, že boli silno zasiahnutí infláciou," konštatoval analytik Slovenskej sporiteľne, Matej Horňák. V októbri zdražovanie dosiahlo nový rekord, skoro 15 percent a dobré nie sú ani odhady pre budúci rok. "V niektorých scenároch sa môže inflácia vyšplhať až na úroveň 18," uviedol analytik Horňák. Všetko závisí ešte od toho, čo vláda s regulátorom a plynármi vymyslí pri účtoch za energie. Ľudia ale budú tak či tak menej míňať a problém s účtami budú mať aj firmy. Na rast tak môžeme podľa ekonómov zabudnúť. Najpesimistickejšia je v odhadoch národná banka. "Ekonomika v budúcom roku nebude rásť, ale naopak poklesne o jeden percentuálny bod," povedal guvernér Národnej banky Slovenska, Peter Kažimír.

Na druhej strane sa od októbra v Európe stále zlepšuje situácia s plynom. "Plyn naďalej prúdi na Slovensko, takže z tohto pohľadu nie sme nijako ohrození. Zásoby máme dostatočné," vyjadril sa premiér Eduard Heger. Je pomerne teplo, takže na konci vykurovacej sezóny plynu zostane viac. "O čo menej budeme musieť doplniť počas budúceho leta, o to bude nižší tlak na ďalší rast cien," konštatoval analytik Pánis. Mínusovým číslam by sme sa tak nakoniec mohli vyhnúť. Aj keby teda podľa posledných prepočtov analytikov k čiernemu kolapsu prísť nemalo, ekonomika aj ak bude mať nejaký výtlak,  bude veľmi slabý, čo je zlé pre zamestnanosť aj výplaty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy