Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Inflácia prekonala ďalší rekord: Život sa Slovákom predražuje najviac od začiatku tisícročia
Zdielať na

Inflácia prekonala ďalší rekord: Život sa Slovákom predražuje najviac od začiatku tisícročia

BRATISLAVA / Inflácia na Slovensku sa v októbri priblížila k 15 percentám, najviac rástli ceny bývania a potravín.

​Rekordný nárast cien pod Tatrami pokračuje. Najvýznamnejšie výdavkové položky slovenských domácností – medziročný nárast cien za potraviny s nealko nápojmi a za bývanie s energiami stúpal aj v októbri.

Z deviatich tovarových skupín potravín až šesť prekonalo v medziročnom porovnaní 20-percentné zvýšenie ceny. V bývaní pokračoval rast cien za teplo a pevné palivá. Znovu začali rásť aj ceny pohonných hmôt, boli o pätinu vyššie ako pred rokom. Pripojil sa rast cien textilu a obuvi.

Medziročne inflácia od januára minulého roka bez prestávky rastie a momentálne s hodnotou 14,9 percenta dosahuje najvyššie hodnoty od začiatku milénia. Ceny stúpajú aj z mesiaca na mesiac. Tovary a služby v októbri 2022 medzimesačne poskočili o 1,2 percenta a priemerná úroveň zdražovania je 1,3 percenta.

Najvýznamnejší vplyv malo najmä zvýšenie cien mäsa o 1,7 percenta, mlieka, syrov, vajec o 3,6 percenta a zeleniny až o 9,7 percenta. Prvý raz od začiatku roka mierne klesli ceny olejov a tukov o 0,2 percenta a znížili sa aj priemerné ceny ovocia o 2,3 percenta.

Zvyšovanie cien pokračovalo aj medzi tovarmi a službami v odbore bývanie a energie, na medzimesačnej úrovni pokračovalo vysoké stúpanie cien pevných palív o 7,6 percenta a výraznejší rast zaznamenali aj ceny tepelnej energie o 1,5 percenta.

Ceny pohonných hmôt po troch mesiacoch mierneho poklesu začali v októbri znovu stúpať a spolu s vyššími cenami za nákup dopravných prostriedkov potiahli celý odbor doprava do rastu. Významne zvýšenie dosiahli aj ceny odevov a obuvi a to o 3,6 %.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy