Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Domácnosti, ktoré budúci rok ušetria pätnásť percent elektriny, budú platiť približne rovnako ako dnes
Zdielať na

Domácnosti, ktoré budúci rok ušetria pätnásť percent elektriny, budú platiť približne rovnako ako dnes

BRATISLAVA / Podľa ministra v demisii Richarda Sulíka by sme mali šetriť. Znamená to napríklad variť iba nevyhnutné množstvo vody, nainštalovať úsporné žiarovky či nenechávať zbytočne rozsvietené v miestnostiach. Hoci názory Slovákov sa rôznia, faktúry za energie nás zrejme prinútia bačovať v domácnostiach o niečo skromnejšie. Odborník radí sebadisciplínu.

Je to nepopulárne, no nevyhnutné. S tými slovami Richard Sulík oznámil domácnostiam jasné posolstvo - šetrite! Vychádza pritom aj z odporúčaní Európskej únie. "Kto ušetrí 15 percent, bude mať cenu veľmi blízku tomu, čo platí dnes," povedal minister hospodárstva v demisii Richard Sulík. 

V položkách, z ktorých sa skladá cena elektriny, kde je zahrnutá cena komodity, primeraný zisk či náklady na odchýlku, má stúpnuť zo súčasných 79,6 eura. "Táto cena stúpne na 83 a to z dôvodu, že tie odhadované náklady na odchýlku pôjdu výrazne hore, pôjdu na dvojnásobok podľa URSO," uviedol Sulík.

A ako si ľudia predstavujú usporiť 15 percent v domácnosti?

Rodina v Lackovciach pri Humennom už tému šetrenia prebrala. A majú viaceré typy. "Variť na viac dní a napríklad piecť raz jedna, raz druhá a si to rozdelíme. Nebudem využívať sušičku, ale budem vešať na sušiak, máme terasu... Máme bazén, ktorý by sme ešte mesiac vyhrievali, tak sme sa s manželom dohodli, že bazén zazimujeme, čiastočne vypustíme. Pokiaľ sa dá, budú sa učiť vonku a ak nie, tak vnútri za jedným stolom," uviedla Jana Lipová. 

Mladší Jakub nastúpil do prvého ročníka. Teší sa, že mu aj bude starší brat Ondrej pomáhať. "Nebudeme hrať hry na elektronickej konzole, ale zahráme si spoločenské hry. Napríklad monopoly, človeče, budeme aspoň celá rodina spolu," uviedol Ondrej. 

Ušetriť sa dá na maličkostiach 

Aj drobné úkony sú podľa odborníka veľkým prínosom pre rodinné rozpočty. "Led svietidlá a je vhodné zobrať handru poutierať napríklad prach, to všetko nám bráni v dobrom svietení svietidla. Umývačku riadu vtedy, keď je plná. Nepúšťam ju zbytočne, púšťam radšej eko program," povedal profesor STU a odborník na energie Michal Masaryk.

 A medzi odporúčania štátu patrí okrem iného variť len nevyhnutné množstvo vody v rýchlovarnej kanvici, pri varení zakryť hrniec pokrievkou a tiež neotvárať zbytočne chladničku, čo pre viacerých môže byť, najmä večer, pokušením.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy